maart 11, 2022

Vulva vs. vagina

Poes, kut, yoni, speet, vagina en vulva, het zijn allemaal benamingen die we aan ons geslachtsorgaan geven. Maar wist je dat de vagina en de vulva niet hetzelfde zijn? De vulva bevat verschillende onderdelen, waaronder de vagina. Uit onderzoek is gebleken dat 40% van de vrouwen niet goed weet te benoemen waar de verschillende onderdelen van een vulva te vinden zijn.

Er zijn veel mensen die het woord vulva en vagina niet onderscheiden en zien als hetzelfde. Het gebruiken van de juiste terminologie kan voorkomen dat er misverstanden ontstaan en we op de juiste manier communiceren naar bijvoorbeeld onze partner of een gezondheidsmedewerker.

Verschil vulva en vagina

Wanneer we naar de anatomie van een vulva kijken zijn er verschillende onderdelen te zien. De vulva is het uitwendige gedeelte van ons geslachtsorgaan. De vulva wordt omgeven door de venusheuvel, liezen en anus. Hierbinnen vallen dus de clitoris, uitgang van de plasbuis, ingang van de vagina en de grote- en kleine schaamlippen.

De vagina is dus een onderdeel van de vulva. De vagina is het inwendige gedeelte wat de baarmoeder verbindt naar de buitenkant (de vulva dus). De vagina heeft als functie om menstruatiebloed en afscheiding af te voeren en als ‘ingang’ van de penis tijdens penetratie. Verder fungeert de vagina als geboortekanaal tijdens een bevalling.

Het is dus belangrijk om anatomisch correct te kunnen verwijzen naar de verschillende onderdelen van de vulva om verwarring te voorkomen. Door de vulva te benoemen als vagina wordt echter compleet vergeten dat er meer is dan alleen een ‘ingang’ voor penetratie. Er wordt volledig genegeerd dat de vulva zoveel meer bevat waardoor er een tekort wordt gedaan aan het genot voor mensen met een vulva.

Spiegel

Yoni-gazing

Door je bewust te zijn van de verschillende onderdelen van de vulva, kan het helpen om zelf op ontdekkingstocht te gaan. In een eerdere ‘heb jij ook maandag’ blog kwam naar voren dat ruim 65% van de stemmers weinig tot geen connectie voelt met hun vulva. Om deze reden is Shayna groot voorstander van Yoni-gazing. Yoni-gazing betekent het kijken naar je eigen yoni/vulva. Dit kun je doen met behulp van bijvoorbeeld een spiegel. Voor je connectie, maar ook je seksueel genot is het waardevol om te weten hoe ze eruitziet, hoe ze reageert op aanraking en hoe ze verandert als ze opgewonden is (er zijn zelfs speciale spiegels te koop voor Yoni-gazing, dit is toch geweldig!).

Het ontdekken van je eigen vulva kan een mooi moment zijn om eens heel gedetailleerd naar je vulva te kijken. Misschien zijn je schaamlippen niet even groot, of zie je een moedervlek waarvan je niet wist dat je die had. Het is belangrijk om te weten dat geen elke vulva hetzelfde is. Door pornografie kan het verkeerde beeld worden afgegeven worden over hoe en vulva er ‘uit hoort te zien’. Dit is niet realistisch en geeft een vertekend beeld van de realiteit. @the.vulva.gallery is zeker een aanrader om te volgen op Instagram. Weet dat jouw eigen vulva uniek is en je hier trots op mag zijn!

Wil je nu meer weten over onder andere de vulva en Yoni-gazing? Schrijf je dan in voor de online cursus Sensueel Genot!

Deel deze blog!