januari 10, 2023

Vaginale afscheiding

Wist je dat je aan je vaginale afscheiding, oftewel cervixslijm, kan zien in welke fase van jouw cyclus je bent? Cervixslijm beschermt je baarmoeder tegen bacteriën en infecties. Ook is het een transportmiddel voor zaadcellen. De structuur van de afscheiding bepaalt of de zaadcellen zich gemakkelijk naar je baarmoeder kunnen verplaatsen of niet.

  • Geen afscheiding: op dit moment ben je het minst vruchtbaar. Dit komt vaak voor in de laatste week van je cyclus (voor je menstruatie).
  • Taai, korrelige of dikke afscheiding: dit komt vaak voor in de eerste week na je menstruatie. Er is een zeer lage kans op bevruchting.
  • Wittige, vochtige en kleverige afscheiding (vergelijkbaar met lotion): dit komt voor wanneer je ovulatie dichterbij komt. De kans op bevruchting wordt groter. Gedurende de dag kan de vagina vochtiger aanvoelen omdat er meer afscheiding wordt geproduceerd. De afscheiding voelt kleverig aan maar is nog niet elastisch.
  • Doorzichtige, vochtige en elastische afscheiding (vergelijkbaar met rauw eiwit): dit komt voor rond je ovulatie, meestal vanaf drie dagen van te voren. Op dit moment is de kans op bevruchting het hoogst. Rond deze periode heb je de meeste vaginale afscheiding, waardoor het soms uit de vagina vloeit in het ondergoed. Wanneer je het cervixslijm tussen je vingers houdt, merk je dat er elastische draden ontstaan.

Vaginale afscheiding controleren

Maar hoe observeer je je vaginale afscheiding? Dit doe je doormiddel van met een droge vinger wat cervixslijm weg te nemen bij de baarmoedermond (zo diep mogelijk in de vagina) of de afscheiding op je ondergoed in de gaten te houden (minder betrouwbaar). Wanneer je dit dagelijks doet, krijg je meer inzicht in jouw eigen cyclus. Wil je hier meer over leren? Neem dan een kijkje bij het e-book ‘Cyclus Tracken’!

Wel is het belangrijk om te weten dat cervixslijm niet het zelfde is als de afscheiding die aangemaakt wordt wanneer je seksueel opgewonden bent. Je kan dus het beste het cervixslijm controleren wanneer je niet opgewonden bent en niet vlak na de seks.

Wil je meer over de hele menstruatiecyclus leren, inclusief jouw innerlijke seizoenen, hormoonfluctuaties en hoe je hormonale problemen kan voorkomen en verhelpen. Neem dan een kijken bij de online cursus Cyclisch Leven.

Deel deze blog!