december 16, 2022

Plassen na de seks

Is het beter voor je lichaam om na de seks gelijk te plassen?

De urinebuis bij vrouwen ligt dichterbij de anus dan bij mannen. Bacteriën die nuttig kunnen zijn voor onze darmen (en dus terug te vinden zijn rondom de anus), kunnen een ontsteking veroorzaken in onze blaas. Ook hebben vrouwen een kortere urinebuis dan mannen. Bacteriën hoeven zo een kortere afstand af te leggen naar de blaas. Deze factoren zorgen ervoor dat vrouwen een grotere kans hebben op blaasontsteking.

“Ondanks dat deze bewering vaak gemaakt wordt, klopt het niet perse.”

Tijdens de seks verhoogt de kans nog eens dat bacteriën onze blaas binnendringen. Dus moeten we na de seks gelijk naar de wc rennen om onze urinebuis schoon te spoelen door te plassen! Uhh… Niet helemaal. Ondanks dat deze bewering vaak gemaakt wordt, klopt het niet perse.

Deze theorie wordt namelijk niet volledig ondersteunt door wetenschappelijk onderzoek. Tot op heden is er geen aantoonbaar bewijs gevonden dat direct plassen na de seks de kans op blaasontsteking verkleint. Je kan dus gerust nog even blijven knuffelen met je partner na de seks. Of slapen, of verder gaan met je dagelijkse bezigheden. Whatever floats your boat. Plas te lang ophouden vergroot wel de kans op een blaasontsteking. Heb je dus het gevoel dat je moet plassen na de seks, dan is het wel handig om gelijk even op te staan en naar de wc te gaan.

plassen

Minder kans op zwangerschap?

Nu we het toch over plassen na de seks hebben. Verkleint plassen na seks (met penis penetratie) de kans op een zwangerschap? Plas ik hierdoor het sperma niet uit mijn vagina? Ja dat klopt, door te plassen druk en spoel je waarschijnlijk enkele miljoenen spermacellen weer uit je vagina. Maar nee, dit verklein niet de kans op een zwangerschap aangezien er ook nog enkele miljoenen spermacellen in je vagina achterblijven.

Deel deze blog!