januari 12, 2023

Orgasmes vs. Menstruatiecyclus

Wist je dat jouw menstruatiecyclus en hormonen invloed hebben op je orgasmes? Onderzoek laat namelijk zien dat vrouwen aangeven intensere orgasmes te ervaren tijdens de ovulatie (eisprong). Dit kan te maken hebben met de toename van het hormoon oestrogeen in deze fase van de cyclus. Je libido, oftewel zin in seks, kan behoorlijk toenemen door de toename van dit hormoon.

“Gemiddeld duurt het 10-20 minuten voordat de doorbloeding down under volledig is toegenomen.”

Voor een (intenser) orgasme is het belangrijk dat zowel je geest als lichaam opgewonden zijn. Wanneer je geest al in ‘the mood’ is door een verhoogd libido, kan het gemakkelijker zijn om lichamelijk opgewonden te raken. Je opgewonden geest brengt namelijk allemaal lichamelijke processen opgang: tepels zwellen op, doorbloeding in vagina neemt toe, meer vaginale afscheiding (a.k.a. je wordt nat), hartslag neemt licht toe en je vagina wordt iets wijder. Hoe meer de doorbloeding toeneemt, hoe gevoeliger je clitoris en vagina worden (en hoe gemakkelijker het is om klaar te komen). Gemiddeld duurt het 10-20 minuten voordat de doorbloeding down under volledig is toegenomen. Dit is ook het moment dat de vagina klaar is om gepenetreerd te worden.

Een bijkomende voordeel tijdens de ovulatie en menstruatie is dat de doorbloeding al licht is toegenomen in je vagina. Hierdoor is je vulva al gevoeliger voor aanrakingen en kan je sneller tot een hoogtepunt komen. Maar ook de vaginale afscheiding is toegenomen tijdens de ovulatie, waardoor penetratie gemakkelijker kan gaan.

Ben je benieuwd in welke fase van je menstruatiecyclus jij zit? Maar heb je geen idee hoe je dit kan bijhouden? Neem dan een kijkje bij het e-book ‘Cyclus Tracken’!

Orgasmes tijdens de inner winter (menstruatie)

We hadden het er even over dat de doorbloeding in de vagina ook tijdens de menstruatie is toegenomen, waardoor alles gevoeliger kan zijn voor aanrakingen. Maar wist je ook dat orgasmes kunnen helpen bij menstruatiekrampen (YES!)? Dit komt doordat tijdens en na de seksuele bevrediging de spieren rondom je baarmoeder ontspannen. Maar er komen ook verschillende stofjes, zoals endorfine, in je hersenen vrij waardoor de pijn verminderd.

Benieuwd wat nog meer menstruatiekrampen doen verminderen? Lees deze blog..

Deel deze blog!