september 19, 2024

Geen zin in Seks

Langdurig Geen Zin in Seks: Waarom Gebeurt Het en Wat Kun Je Eraan Doen?

Iedereen heeft wel eens periodes waarin hun zin in seks minder is. Voor sommigen is dit een tijdelijke fase, maar voor anderen kan een laag libido een langdurige kwestie zijn. Hoewel het vaak een complex samenspel is van verschillende factoren, kunnen we toch vanuit verschillende invalshoeken naar dit onderwerp kijken met mogelijke oplossingen. Want één ding is zeker: libido is geen vaststaand gegeven, het fluctueert en verandert!

Maar vergeet niet, zin in seks in een (langdurige) relatie is meer dan alleen jouw interne wereld. Ook de relatie, jullie communicatie, jullie omgeving en levensindeling heeft hier invloed op.

De Biologische Kijk: Hormonen en Stress

Vanuit een wetenschappelijk en biologisch oogpunt speelt ons hormonale systeem een grote rol in onze ‘zin in seks’. Hormonale veranderingen tijdens de menstruatiecyclus, zwangerschap, borstvoeding of de overgang hebben invloed op de zin in seks. Zo ook het gebruik van hormonale anticonceptie. Meer leren over de menstruatiecyclus, hormonale anticonceptie & seksualiteit? Hou de website of onze Instagram in de gaten, want hierover komt binnenkort een uitgebreide blog!

Ook bij mannen of mensen zonder menstruatiecyclus kunnen hormonale schommelingen, zoals een daling in testosteron, bijdragen aan een verminderd libido.

Daarnaast heeft stress een grote invloed op onze hormonen en seksuele verlangens. Chronische stress kan bijvoorbeeld de productie van het stresshormoon cortisol verhogen, wat de balans van andere belangrijke hormonen zoals progesteron verstoort. Dit kan ervoor zorgen dat je minder behoefte hebt aan intimiteit en je lichaam als het ware in een overlevingsstand zit (oftewel voor jouw lichaam niet de ideale omstandigheden om een potje te vrijen!).

Wat kun je doen?

  • Stressmanagement: Regelmatig bewegen, mediteren en voldoende slapen zijn bewezen methoden om stress te verminderen en je hormonale balans te herstellen.
  • Voeding: Voeding kan ook bijdragen aan je hormonale gezondheid. Zorg ervoor dat je een stabiele bloedsuikerspiegel houdt, eet voldoende en regelmatig. Eet voldoende gezonde vetten (zoals omega-3) en eiwitten. Let op je vitamines, zoals vitamine B, en mineralen, zoals magnesium en zink, die belangrijk zijn voor een gezonde balans in je geslachtshormonen.

De Lichaamsgericht Kijk: Verbinding met je Lichaam

Vanuit een lichaamsgerichte of somatische benadering, kunnen we libido zien als iets dat niet alleen in ons hoofd gebeurt, maar vooral in ons lichaam. Soms raken we zo ver verwijderd van onze lichamelijke gewaarwordingen dat we de signalen van ons lichaam niet meer opmerken. Dit kan ervoor zorgen dat we onze seksuele verlangens onderdrukken of simpelweg niet meer voelen.

Lichaamsgerichte oefeningen richten zich op het herstellen van de verbinding met je lichaam door middel van beweging, ademhaling en bewuste aanraking. Wanneer je jezelf toestaat om echt in je lichaam te ‘landen’, kun je (oude) spanningen loslaten en ruimte maken voor een nieuwe stroom van energie, inclusief seksuele energie.

Wat kun je doen?

  • Ademhalingsoefeningen: Diep ademhalen activeert het parasympathisch zenuwstelsel, wat je helpt om te ontspannen en je lichaam te voelen. Probeer eens 5 minuten lang diep in te ademen door je neus en uit door je mond. Langzaam verleng je beetje bij beetje je uitademing. Kun jij je lichaam blijven voelen terwijl je je focust op je ademhaling? Je voeten op de grond of je billen op de stoel?
  • Bewuste aanraking: Probeer jezelf zachtjes aan te raken of te masseren, zonder de druk van prestatie. Alsof je heel nieuwsgierig voor het eerst dit lichaamsdeel (dit kan elk lichaamsdeel zijn, hoeft niet seksueel te zijn) aanraakt. Dit kan je helpen om op een nieuwe manier verbinding te maken met je lichaam en om te ervaren wat je lichaam nodig heeft.

De Seksuele Kijk: Seks Is Meer dan Penetratie

Wanneer we denken aan ‘zin in seks’, gaat onze gedachte vaak direct naar penetratie-seks. Dit is een heel beperkt beeld van wat seksueel contact en intimiteit kunnen zijn. Zin in seks hoeft niet altijd te betekenen dat je meteen klaar bent voor penetratie. Er gaat een wereld (vol seksueel plezier) voor je open als penetratie niet meer het doel is van intimiteit.

Intimiteit kan beginnen met een simpele hand op je arm, een lange omhelzing, of het delen van een diep gesprek. Het gaat om de verbinding die je opbouwt, niet per se het bereiken van een bepaald doel zoals penetratie. Deze momenten van aanraking en samenzijn kunnen op zichzelf al diep vervullend en bevredigend zijn, en kunnen leiden tot meer zin in seks zonder dat er druk is om naar een specifiek eindpunt te werken.

Ook seks bestaat uit veel meer dan alleen penetratie. Mogelijk heb jij geen zin in penetratie, maar wel zin in seks. Bijvoorbeeld exploratie met je handen en/of mond, of lang zoenen en ‘droog neuken’ met kleding aan (weet je wel, wat we vroeger als tieners deden ;) ). Of misschien is tantrische energetische seks wel iets wat jij verlangt? Seks is veel meer dan alleen penetratie.

Wat kun je doen?

  • Experimenteer met aanraking: Probeer met je partner elkaars lichaam te verkennen zonder het doel van penetratie. Misschien wil je zelfs wel je kleding aanhouden. Voel wat er gebeurt als je elkaar aanraakt zonder verwachtingen of doel.
  • Bouw langzaam op: Soms komt zin in seks niet direct, maar groeit het naarmate je je meer verbonden voelt. Door het rustig aan te doen en de druk van prestatie weg te halen, ontstaat er ruimte voor spontaniteit en verlangen.
  • Onderzoek je verlangens: Mogelijk heb je geen zin in penetratie-seks, maar wel zin in andere vormen van seks en intimiteit. Seks is meer dan penetratie, denk aan exploratie met handen/mond, kinky avonturen of energetische hoogtepunten. Waar gaat jouw lichaam wél van aan?
sea serpent

De Tantrische Kijk: Seksuele Energie en Bewustzijn

In Tantra wordt seksuele energie gezien als een krachtig hulpmiddel voor persoonlijke groei, transformatie en diepe verbinding. Geen zin in seks hebben betekent in deze context niet dat er ‘iets mis’ is, maar eerder dat je energetische kanalen mogelijk geblokkeerd zijn en dat je seksuele energie niet vrij kan stromen door je lichaam. Tantra leert ons dat seksueel verlangen niet alleen over fysieke stimulatie gaat, maar ook over emotionele, energetische en zelfs spirituele verbinding. Met jezelf, de ander, je omgeving en het goddelijke.Tantrische oefeningen kunnen helpen om je seksuele energie weer te laten stromen door middel van bewuste ademhaling, visualisatie en het werken met energie.

Wat kun je doen?

  • Tantrische meditatie: Neem een moment om te mediteren met de focus op de eerste twee chakra’s. Stel je voor dat er een warme rood-oranje gloed stroomt in dit gebied, en laat deze energie zich door je hele lichaam verspreiden. Er zijn verschillende meditaties te vinden op bijvoorbeeld YouTube.
  • Zelf Massage/De-armouring: Met de pleasure wands van Pleasure Siren kun je yoni (o.a. de vulva en vagina) masseren. The Sea Serpent is speciaal ontworpen voor deze manier van aanraking. Je kunt langzaam je lichaam, je vulva en uiteindelijk je vagina verkennen. Welke gebieden voelen mogelijk gevoelig, verdoofd of misschien zelfs pijnlijk? Kun je deze liefdevol masseren of er gewoon even mee zijn? Om zo de verbinding met je yoni en je seksuele energie te herstellen.

Conclusie: Het Gaat Om Verbinding

Of je nu vanuit een wetenschappelijk, somatisch of Tantrisch perspectief kijkt, één ding blijft centraal staan: de verbinding met jezelf en je lichaam. Een verminderd libido is vaak een signaal dat je lichaam en geest uit balans zijn geraakt. Het goede nieuws is dat je met bewuste aandacht, lichaamswerk en energetische oefeningen je seksuele energie weer kunt laten stromen.

Het is ook belangrijk om te onthouden dat ‘seks hebben’ niet gelijkstaat aan penetratie. Intimiteit en aanraking kunnen net zo vervullend en opwindend zijn. Het gaat erom te luisteren naar je lichaam, te voelen wat op dat moment goed voor je is, en je verlangens te laten ontstaan zonder druk of verwachtingen.

Seksuele zin komt niet altijd vanzelf terug, en dat is helemaal oké. Geef jezelf de ruimte om te ontdekken wat je lichaam en geest nodig hebben, en om je weer te verbinden met je innerlijke verlangens. Het proces van het herontdekken van je libido kan uiteindelijk leiden tot diepere intimiteit met jezelf en anderen.

Deel deze blog!