november 1, 2022

Seks tijdens de menstruatie

‘Een goeie schipper vaart ook over de rode zee’, een gezegde die stamt uit circa 1960 en gaat over seks hebben met een iemand tijdens de menstruatie. Maar hoe zit het precies met menstruatie-seks, is het gevaarlijk en waar moet je op letten?

Menstruatie

‘Een goeie schipper vaart ook over de rode zee’, een gezegde die stamt uit circa 1960 en gaat over seks hebben met een iemand tijdens de menstruatie. Maar hoe zit het precies met menstruatie-seks, is het gevaarlijk en waar moet je op letten?

Schipper

Het is niet alleen aan de schipper of de rode zee daadwerkelijk bevaren wordt. Sommige menstrueerders hebben tijdens deze fase juist meer zin in seks terwijl andere helemaal geen zin hebben. Beide zijn volkomen normaal.

Mocht je last hebben van pijnlijke menstruatiekrampen: een orgasme verlicht krampen! Het werkt als een natuurlijke pijnstiller. Niet alleen zorgt een orgasme ervoor dat de spieren in jouw bekkenbodem ontspannen ook komt het hormoon endorfine vrij, die helpt bij het verlichten van stress en pijn.

Ook de schipper, oftewel de partner, kan geen behoefte voelen om in deze periode seks te hebben. Probeer hier open over te praten met elkaar. Misschien willen jullie beide, of één van de twee helemaal geen seks. Misschien is er alleen geen behoefte aan penis-in-vagina seks. Vraag eens door over het onderwerp ‘menstruatieseks’.

Veiligheid

Wanneer je ervoor kiest om seks te hebben tijdens de menstruatiefase is het belangrijk rekening te houden met jullie veiligheid. Zoals eerder vermeld is menstruatie-seks niet gevaarlijker dan seks op andere momenten, maar… Wanneer je geen anticonceptie gebruikt, dan kan je ook tijdens je menstruatie zwanger worden.

Zaadcellen kunnen tot wel 6 dagen overleven in het vaginakanaal. Bij een korte folliculaire fase kan de eisprong al binnen enkele dagen na de menstruatie plaatsvinden. Diezelfde eicel zal dus bevrucht kunnen worden door zaadcellen die het overleeft hebben vanaf de menstruatie. Ondanks dat de kans klein is, is deze wel aanwezig. Mocht je een zwangerschap willen voorkomen, gebruik dan ook tijdens de menstruatie voorbehoedsmiddelen. Ook beschermt een menstruatie zowel de menstrueerder als de partner niet tegen SOA’s.

Hygiëne

Zoals bij elke vorm van seks is hygiëne belangrijk, zo ook tijdens de menstruatie. Zorg er bijvoorbeeld altijd voor dat je je menstruatieproducten uithaalt voor de seks. Door seksuele penetratie kunnen menstruatieproducten tegen de baarmoedermond aanstoten wat een onaangenaam gevoel kan geven of de producten kunnen dieper de vagina ingeduwd worden waardoor ze lastiger te verwijderen zijn. Wel zijn er speciale menstruatiecups en -sponzen die je in kan houden tijdens seksuele penetratie, maar let op dit geld niet voor alle cups en sponzen!

Daarnaast kan het fijn zijn om een handdoek, dekentje of speciale squirt-deken op de ondergrond te leggen voor de seks. Over het algemeen zal je niet veel bloed verliezen tijdens de seks, maar het kan een geruststellend gevoel geven wanneer je weet dat het niet uitmaakt wanneer je wat bloed op de ondergrond vlekt.

Glijmiddel

Ondanks dat je bloed verliest, kan de vagina wel wat droger zijn rondom de menstruatie. Dit heeft te maken met de lage hormoonlevels in deze periode, waardoor er minder vaginale afscheiding wordt aangemaakt. Het kan dus fijn zijn om wat glijmiddel te gebruiken.

Deel deze blog!