februari 4, 2023

Pijnstillers tijdens de menstruatie

Soms kan een pijnstiller fijn zijn tegen menstruatiepijn, maar wist je dat NSAID pijnstillers de aanmaak prostaglandinen beïnvloedt?

Dit kan ervoor zorgen dat het bloedverlies tijdens de menstruatie tot wel 50% kan afnemen. Bij hoge dosseringen van deze pijnstillers kan de menstruatie zelfs tot 2 dagen later beginnen. De medicatie verstoort niet alleen de werking van jouw hormonen en natuurlijke cyclus, maar heeft ook nog vele andere bijwerkingen.

“Jouw lichaam en menstruatie zijn niet gemaakt om jou pijn te doen of tegen te werken! Dit is niet iets wat nou eenmaal bij het vrouw-zijn hoort.”

Wanneer het mogelijk is kan je dus beter je menstruatiepijn op andere manieren bestrijden. Op lange termijn kunnen leefstijlaanpassingen menstruatieklachten grotendeels verhelpen. Want ik kan het niet vaak genoeg zeggen: jouw lichaam en menstruatie zijn niet gemaakt om jou pijn te doen of tegen te werken! Dit is niet iets wat nou eenmaal bij het vrouw-zijn hoort. Heftige menstruatieklachten zijn een boodschap van jouw lichaam om te laten weten dat er iets uit balans is. Door te leren luisteren naar jouw lichaam en jouw leefstijl aan te passen, kunnen jouw menstruatieklachten verminderen tot zelfs verdwijnen.

pijnstillers

Op de korte termijn kunnen de volgende tips helpen tegen menstruatiepijn:

(Licht) sporten

Sporten, zonder te ver over je eigen grenzen te gaan, stimuleert de bloedsomloop in het baarmoedergebied. Daarbij heeft sporten een positieve werking op je algehele stemming. Maar.. Hou er rekening mee dat menstrueren al een topsport is binnenin je lichaam. Als je gaat sporten, kies dan voor een rustige sport zoals wandelen, zwemmen of (yin) yoga. Of pas je sportroutine aan. Let bijvoorbeeld eens wat meer op je houding, je rol binnenin je team of de lenigheid van je lichaam. In plaats van de snelste tijd neer te zitten zetten, records te willen verbeteren of de zwaarste oefening te willen doen.

Orgasmes
Mastruberen tijdens de menstruatie, ook wel ‘menstrubation’ genoemd. Een orgasme zorgt er niet alleen voor dat de heftigheid van de krampen afneemt, ook de frequentie schijnt af te nemen. Het is nog niet helemaal zeker waardoor dit komt, maar wetenschappers denken dat het te maken heeft met de verhoogde bloedtoevoer naar het bekkenbodemgebied en de aanmaak van het gelukshormoon endorfine.

Masseren van de onderbuik & -rug (met essentiële oliën)
Het is bewezen dat een massage werkt tegen menstruatiekrampen. Maar helaas is het niet altijd mogelijk om een massage te boeken. Maar he, we kunnen het ook zelf! Je kan gemakkelijk je eigen onderbuik masseren. Tip: ook heel lekker met een massage olie! Bijvoorbeeld lavendel wat een rustgevende werking heeft. Masseren stimuleert niet alleen de doorbloeding, maar het stimuleerd ook de aanmaak van het knuffelhormoon oxytocine en reduceert neerslachtige gevoelens. Daarnaast werkt het heerlijk ontspannend en is het goed om contact te maken met je lichaam.

Warmte (zoals een hete kruik of kamillethee)
Een menstruatiekramp is letterlijk het samenspannen van de baarmoederspieren. Door warmte ontspannen deze spieren een beetje, waardoor het een verlichtende werking heeft op de krampen. Kamille heeft daarnaast ook nog een rustgevende werking.

Magnesium
Magnesium is een mineraal dat spierontspannend en kramp-opheffend werkt. Je kan magnesium-olie gebruiken tijdens je zelfmassage, magnesium toevoegen aan je bad of voeding eten wat rijk is aan magnesium. Bijvoorbeeld noten of groene bladgroentes zijn rijk aan dit mineraal.

Gember
Gember is een natuurlijke ontstekingsremmende pijnstiller. Het stimuleert de bloedtoever naar het baarmoedergebied, verminderd mogelijke ontstekingen in het lichaam en.. Onderzoek naar zien dat het menstruatiepijn met 25% kan verminderen.

Wil je op de lange termijn leren samenwerken met je lichaam? Weten welke leefstijlaanpassingen kunnen helpen bij welke menstruatieklachten? Volg dat de online cursus Cyclisch Leven. Hierin leer je jouw lichaam, haar cyclus en hormonen kennen. Je krijgt praktische tips die je direct kan toepassen.

Deel deze blog!