oktober 30, 2022

Natte vs. droge poes

En dan hebben we het natuurlijk niet over een vier-potige poes. Nee, in deze blog gaan we het hebben over vaginale afscheiding. Waarom kan je de ene dag een witte vlek in je onderbroek terugvinden, terwijl je de andere dag erg droog aanvoelt daar beneden?

Vaginale afscheiding

Vaginale afscheiding beschermt de baarmoeder tegen bacteriën en infecties. Maar het speelt ook een belangrijke rol in de bevruchting van een eicel. Want dacht jij dat de zaadcellen al het werk deden om naar de eicel te komen?

Dan heb je het mis!

Zonder vaginale afscheiding zou het voor zaadcellen niet eens mogelijk zijn om bij de eicel te komen. Als je de afscheiding onder een microscoop bekijkt ziet het eruit alsof je vanuit een vliegtuig naar een landschap vol rivieren kijkt. En deze rivieren zorgen er nou juist voor dat zaadcellen zich kunnen voortbewegen in de vagina. De hoeveelheid en de structuur van de afscheiding bepaalt dus of de zaadcellen zich naar je baarmoeder kunnen verplaatsen of niet.

Nat vs. Droog

De hormoonfluctuaties tijdens de menstruatiecyclus beïnvloeden de hoeveelheid en de structuur van de vaginale afscheiding. Je cyclus kan dus de reden zijn dat je sommige dagen meer afscheiding aanmaakt dan anderen. Maar ook het gebruik van hormonale anticonceptie kan de afscheiding beïnvloeden. Eén veelvoorkomende bijwerking van hormonale anticonceptie is bijvoorbeeld vaginale droogte.

Met een natuurlijke menstruatiecyclus kan je de volgende vormen afscheiding tegen komen:

Geen afscheiding: vlak voor (ook wel je innerlijke herfst genoemd) en de dagen na je menstruatie kan je te maken krijgen met zogeheten ‘droge dagen’. Door de lage hormoonlevels in je lichaam zal je minder vaginale afscheiding aanmaken.

Taai, korrelige of dikke afscheiding: dit komt vaak voor in de eerste week na je menstruatie, ook wel de innerlijke lente genoemd.

Wittige, vochtige en kleverige afscheiding (vergelijkbaar met lotion): wanneer je tijdens je innerlijke lente dichterbij je ovulatie komt, zal je lichaam meer vaginale afscheiding gaan aanmaken. De vagina kan vochtiger aanvoelen en je kan een witte vlek terugvinden in je ondergoed.

Transparant, vochtige en elastische afscheiding (vergelijkbaar met rauw eiwit): gemiddeld drie dagen voor je ovulatie (innerlijke zomer) zal de afscheiding veranderen naar transparante afscheiding. Ook is de afscheiding in deze periode elastischer, je kan er draden mee trekken tussen je vingers. Je bent nu op je vruchtbaarst. Oftewel de perfecte rivieren voor zaadcellen om zich te kunnen bewegen in de vagina!

Ben je nou benieuwd naar de verschillende fasen en seizoenen van de menstruatiecyclus? Neem dan eens een kijkje op de Instagrampagina van emVROUWerment.

Glijmiddel

Het is dus heel natuurlijk dat je op sommige dagen minder nat bent dan op andere dagen. Bij voldoende seksuele opwinding zal je lichaam, ongeacht de fase van je menstruatiecyclus, meer vaginale afscheiding aanmaken. Maar desondanks kan het zo zijn dat je in sommige fasen of wanneer je hormonale anticonceptie gebruikt toch nog iets te droog bent voor penetratie. Schaam je dan vooral niet om een flesje glijmiddel erbij te pakken.

Cyclus Tracken

Het bijzondere van de wisselingen in afscheiding is dat je daardoor ook je menstruatiecyclus in de gaten kan houden. Er zijn verschillende lichamelijke observaties, waar je vaginale afscheiding één van is, waardoor je:

  • Kan controleren of en wanneer je ovuleert
  • Je menstruatie tot op de dag precies kan voorspellen
  • Weet in welke fase/seizoen van de menstruatiecyclus je zit (en hoe dit jou zowel fysiek als mentaal beïnvloedt)

Wil je hier meer over weten? Neem dan een kijkje bij het e-book Cyclus Tracken.

Deel deze blog!