januari 15, 2023

Menstruatieondergoed

Ik had het al een paar keer voorbij zien komen op internet. Eerst vanuit Australië en Amerika, maar in eens was het er ook in Nederland. Menstruatieondergoed..

“Ik was bang dat ik mij zou voelen als ik een volwassen vrouw in een oversized luier, badend in het menstruatiebloed tussen mijn benen.”

Vroeger gebruikte ik, zoals de meeste menstrueerders, wegwerp tampons en maandverband. Ik had al enkele jaren geleden de overstap gemaakt naar de duurzame menstruatiecup. En een paar maanden erna ook naar wasbaar maandverband. De afwisseling tussen die twee beviel mij eigenlijk wel prima. Het was beter voor mijn lichaam en het milieu. Maar toch bleven die menstruatieondergoed reclames mijn aandacht trekken.

Het enige waar ik aan kon denken was… een luier. Weet je wel van die witte wegwerpluier die baby’s dragen, maar dan in een volwassene maat en meestal in het zwart. Ik was bang dat ik mij zou voelen als een volwassen vrouw in een oversized luier, badend in het menstruatiebloed tussen mijn benen.

Mijn ervaring

En daar kwam de online webshop Grace is Green, gespecialiseerd in duurzame en milieuvriendelijke verzorgingsproducten. Met de vraag of ik die oversized luier uit wou proberen (hun noemde het trouwens gewoon menstruatieondergoed van het merk Cheeky Wipes).

En ken je dat gevoel dat je enthousiasme voelt en tegelijkertijd heel veel weestand voelt? Nou dat was ik. Dus vol enthousiasme, en angst, zei ik ‘ja!’.

“Heel eerlijk? Ik voelde mij best sexy toen ik het broekje aantrok.”

Vol verbazing opende ik het pakketje. De onderbroek zag er prachtig uit, van goede kwaliteit en op het eerste gezicht zou je helemaal niet denken dat het een ‘menstruatie’onderbroek is. Ik had het ‘Cheeky Pants Feeling Comfy’ model ontvangen, een high waisted model met prachtig kant aan de zijkanten. Heel eerlijk? Ik voelde mij best sexy toen ik het broekje aantrok.

Wanneer je de onderbroek van wat dichterbij bekijkt, voel je dat het middenstuk (wat je dus onder je vulva draagt) wat dikker is dan ‘normaal’ ondergoed. Maar lang niet zo dik als mijn luier-angsten. Het voelt een beetje alsof er 3 laagjes stof op elkaar zitten. Tijdens het dragen merkte ik hier helemaal niks van en voelde het als een stevige onderbroek van goede kwaliteit.

Bloedend in menstruatieondergoed

Maar het moment suprême: mijn menstruatie. Zou ik baden in mijn eigen menstruatiebloed tussen mijn benen? *Tromgeroffel*… Nee, de menstruatieonderboek van Cheeky Wipes absorbeerde mijn bloed beter dan mijn (wasbare) maandverband. Waardoor ik de onderbroek voor meerdere uren zonder zorgen kon dragen.

Maar even realistisch: dit is natuurlijk wel helemaal afhankelijk van het model menstruatieondergoed die je kiest en de hoeveelheid bloed die jij verliest. Even ter vergelijking: op mijn eerste menstruatie dag bloed ik het heftigst, waarbij ik normaal gesproken om de 1-2 uur mijn maandverbandje moet verwisselen. Kon ik de Cheeky Wipes onderbroek 6-8 uur dragen. Daarna absorbeerde ze mijn bloed niet zo goed meer en bleef het er als het ware ‘bovenop’ liggen. Op mijn lichtere dagen kon ik de onderbroek met gemak 12+ uur dragen, maar besloot ik uit hygiënische redenen de onderbroek na maximaal 12 uur te verwisselen.

Hoe werkt menstruatieondergoed?

In de Cheeky Wipes zitten 4 laagjes stof op elkaar, speciaal ontwikkeld om jouw menstruatiebloed (of incontinentie, want daar kan je ook voor gebruiken) te absorberen. Met een waterdichte buitenlaag om doorlekken te voorkomen. Het lijkt mij ook een heerlijk product voor vrouwen die bijvoorbeeld net bevallen zijn.

De meeste menstruatieonderbroeken vangen tussen de 2,5 en 125ml. Je hebt verschillende modellen, waaronder ook extra absorberende varianten. Weer even ter vergelijking: een menstruatiecup vangt gemiddeld 10-15ml op en een tampon zuigt rond de 8-10ml (bloed en vaginale afscheiding) op.

Na gebruik kan je de onderbroek ik een zogeheten wetbag stoppen in je tas. Of als je thuis bent gelijk even uitspoelen met koud water. Vervolgens was je het ondergoed op 30 graden zonder wasverzachter (en niet in de droger!). En ze is klaar voor volgend gebruik.

Ik vind het een heel fijn menstruatieproduct en hoop in de toekomst nog andere modellen te kunnen proberen. Want ze zijn tegenwoordig verkrijgbaar in allerlei modellen, een ruime keuze in maten, wisselende absorptievermogens en zelfs verschillende kleuren!

Met de kortingscode ‘emvrouwerment’ of ‘EVM10’ krijg je nu 10% korting op de (menstruatie)producten in de webshop van Grace is Green. En met elke aankoop met deze code gaat er een klein deel naar emVROUWerment, dus je helpt ook nog eens mee met het doorbreken van taboes op het gebied van menstruatie(cyclus), hormonen & seksualiteit! Als jij het menstruatieondergoed uitprobeert, laat je via Instagram dan weten wat je er van vond?

Deel deze blog!