De zoektocht naar de beste menstruatieproducten is persoonlijk. Waar de ene persoon zweert bij tampons, geeft de ander de voorkeur aan cups of menstruatieondergoed. Maar wist je dat er nóg een optie is die veel voordelen biedt, vooral als je een comfortabel, lekvrij en langdurig alternatief zoekt?
Maak kennis met de menstruatiedisc – een gamechanger voor jouw cyclus (en seksualiteit!)
In deze blog leer je:
- ✅ Wat een menstruatiedisc is en hoe het werkt
- ✅ De voordelen ten opzichte van tampons en cups
- ✅ Hoe je een disc inbrengt en verwijdert
- ✅ Waarom veel mensen overstappen op de disc
- ✅ Jouw exclusieve korting bij Pads&Secrets!
Wat is een menstruatiedisc?
Een menstruatiedisc is een flexibele, ronde schijf die hoog in de vagina achter het schaambeen geplaatst wordt. In tegenstelling tot een menstruatiecup, die vacuüm afsluit in het vaginale kanaal, rust een disc in de vaginale fornix (het bredere gedeelte net onder de baarmoedermond). Dit maakt het supercomfortabel én handig, zelfs tijdens seks (hierover later in deze blog meer).
Menstruatiediscs kunnen tot 8-12 uur bescherming bieden en zijn verkrijgbaar in zowel herbruikbare als wegwerpvarianten.

Waarom een menstruatiedisc? (voordelen op een rij)
🩸 Meer capaciteit, minder verschonen
Menstruatiediscs kunnen meer menstruatiebloed opvangen dan tampons en maandverband, waardoor je minder vaak hoeft te wisselen.
🩸 Geen vacuüm, minder krampgevoel
In tegenstelling tot menstruatiecups, die door vacuüm op hun plek blijven zitten, worden discs vastgehouden door het schaambeen. Vele gebruikers geven aan hierdoor minder menstruatiekrampen te ervaren.
Plus… Het vacuüm van de menstruatiecup vergroot de kans op expulsie bij spiraaldragers. Dit probleem heeft de menstruatiedisc niet!
🩸 Lekvrij en veilig voor langere periodes
Omdat de disc direct onder de baarmoedermond ligt in het vaginakanaal, vangt het gemakkelijk jouw vloei op. Hierdoor heb je minder kans op lekkage én door de grote opvangcapaciteit hoef je haar minder vaak te legen.
🩸 Geschikt voor seks tijdens je menstruatie
Een van de grootste voordelen en iets wat de disc uniek maakt: de disc kun je inhouden bij penetratieve seks! Dit betekent dat je seks kunt hebben zonder bloederige verrassingen.
🩸 Geen verstoring van de vaginale flora
In tegenstelling tot tampons, die vocht absorberen en je vaginale slijmvliezen kunnen irriteren, houdt een disc je vaginale flora intact. Ze is gemaakt van medische siliconen, 100% veilig! Dit maakt het een geweldige optie als je gevoelig bent voor infecties of irritatie.
🩸 Autodumping
Lees hier meer over in de volgende alinea, bij ‘verwijderen’. Een uniek kenmerk van de menstruatiedisc!
Hoe breng je een menstruatiedisc in en uit?
Het correct inbrengen en verwijderen van een menstruatiedisc kan even wennen zijn, maar met een beetje oefening wordt het net zo simpel als elk ander menstruatieproduct. Het is in ieder geval een stuk makkelijker dan een menstruatiecup!
Inbrengen:
- Vouw de disc dubbel zodat hij smal wordt.
- Plaats hem in de vagina, richting de baarmoedermond.
- Laat de voorkant achter het schaambeen (het botje wat je aan de bovenkant van je vagina kunt voelen) klemmen zodat hij op zijn plek blijft.
💡 Tip: De eerste keer kan het handig zijn om een beetje water of glijmiddel op waterbasis te gebruiken voor gemakkelijker inbrengen.
Verwijderen:
- Ontspan je spieren, blijf ademen en hurk eventueel om de disc gemakkelijker te bereiken. Wat ook kan helpen is een (poep)krukje bij de wc te hebben staan, zo zit je in een hurk positie op het toilet.
- Haak een vinger achter het lipje en trek haar voorzichtig naar beneden.
- Leeg de disc in het toilet en spoel haar voor hergebruik.
Automatisch legen: Sommige mensen merken dat de disc zichzelf deels leegt tijdens het plassen (door de druk op het bekken). Dit is volkomen normaal en betekent niet dat hij is uitgelekt! Dit heet auto-dumping. Een geweldige bijkomstigheid van de menstruatiedisc, want elke keer dat jij plast zal de disc haarzelf een klein beetje legen en kun jij het langer inhouden!
Is een menstruatiedisc iets voor jou?
Een menstruatiedisc kan een geweldige keuze zijn als je:
- ✔ Langer bescherming wilt zonder vaak te verschonen
- ✔ Een alternatief zoekt voor tampons of cups
- ✔ Veel bloedverlies hebt en lekkage wilt voorkomen
- ✔ Vrij wilt blijven bewegen zonder ongemak
- ✔ Seks wilt kunnen hebben tijdens je menstruatie
Het kan even oefening vergen om de juiste manier van inbrengen en verwijderen te vinden, maar de meeste gebruikers zeggen dat ze nooit meer terug willen naar andere producten zodra ze de disc onder de knie hebben!
Exclusieve korting op de Pads&Secrets menstruatiedisc 🎉
Ben je benieuwd naar de menstruatiedisc en wil je deze zelf proberen? Dan heb ik goed nieuws! Via Pads&Secrets krijg je 10% extra korting op hun herbruikbare menstruatiedisc, bovenop de huidige 50% korting die ze nu zelf aan bieden (maart 2025).
🎁 Gebruik kortingscode: EMVROUWERMENT
💸 Totale korting: 10% korting op de al bestaande 50% korting!
🛍 Bestellen: Klik hier om jouw menstruatiedisc met korting te shoppen!
Conclusie: De menstruatiedisc als gamechanger
Menstruatiediscs bieden een comfortabele, duurzame en lekvrije oplossing voor je menstruatie. Ze hebben een hoge capaciteit, geen vacuüm, en zijn zelfs geschikt voor seks tijdens je menstruatie.
Ben jij klaar om de overstap te maken? Deel je ervaring op social media. Vergeet niet @emvrouwerment te taggen als je jouw menstruatiedisc probeert!
De informatie in deze blog is gebaseerd op wetenschappelijke kennis, mijn expertise als Toegepast Psycholoog BSc, gespecialiseerd in vrouwenwelzijn, de hormonale cyclus en seksualiteit en/of persoonlijke ervaringen van zowel mijzelf als klanten. Mijn doel is om educatieve en praktische inzichten te bieden waarmee je meer in verbinding kunt komen met je lichaam, hormonen en seksualiteit.
Deze blog is geen vervanging voor medisch advies. Ieder lichaam is uniek en hormonale balans is complex. Heb je last van aanhoudende klachten of vermoed je een hormonale disbalans? Raadpleeg dan een arts, gynaecoloog, hormoontherapeut, orthomoleculair voedingstherapeut of andere gekwalificeerde professional voor een persoonlijke diagnose en begeleiding. Ik werk zelf niet meer met cliënten één op één.
Luister altijd naar je eigen lichaam en kies wat voor jou werkt.