november 24, 2022

Menstruatiecup

Als je mij volgt op Instagram heb je de menstruatiecup vast al eens voorbij zien komen. Ik ben namelijk helemaal fan! Maar dat was niet altijd zo.

Jarenlang heb ik, net als vele andere vrouwen, altijd wegwerp menstruatieproducten gebruikt. Ik heb er nooit bij stil gestaan wat de invloed er van was op mijn lichaam of het milieu. Na ruim 12 menstruerende jaren kwam ik voor het eerst een menstruatiecup tegen. En wat was ik bang…

menstruatie

“Waarbij ik de menstruatiecup er in slow motion uittrok en het bloed overal behalve in de wc zou komen.”

Moest ik dat hele ding inbrengen? En vooral, hoe haal ik het er weer uit? Ik zag een soort moordscene voor me met bloed overal. Waarbij ik de menstruatiecup er in slow motion uittrok en het bloed overal behalve in de wc zou komen.

Gelukkig was de werkelijkheid heel anders. Na eventjes oefenen met in- en uithalen is de cup vrij makkelijk te gebruiken. Een tip die ik altijd mee geef: oefen alvast even voordat je daadwerkelijk menstrueert!

Je kan een menstruatiecup gemiddeld 5 tot 10 jaar gebruiken. Na je menstruatie moet je de cup alleen even uitkoken in water. Moet je nagaan hoeveel kosten het scheelt in vergelijking met elke keer wegwerp producten te moeten kopen. Maar bedenk je ook eens hoeveel afval het scheelt om 5+ jaar een cup te gebruiken. Ze is dus niet alleen beter voor je lichaam, maar ook voor het milieu.

“…wegwerp menstruatieproducten kunnen chemicaliën en pesticiden bevatten die je liever niet in de buurt brengt van je vagina.”

Nu denk je misschien waarom is een menstruatiecup beter voor je lichaam? Een tampon absorbeert het menstruatiebloed, maar helaas absorbeert het ook al je vaginale afscheiding. Waardoor het je vaginale slijmvlies kan irriteren. Wanneer dit slijmvlies geïrriteerd is, neemt de kans op problemen zoals vaginale droogheid en schimmelinfecties toe.

Maar wegwerp menstruatieproducten kunnen chemicaliën en pesticiden bevatten die je liever niet in de buurt brengt van je vagina. Gelukkig zijn er tegenwoordig ook producten van organisch katoen zonder chemicaliën, zoals de producten van Grace is Green. TIP: met de affiliate kortingscode ‘EVM10′ of ’emvrouwerment’ krijg je nu 10% korting op alle (menstruatie)producten bij Grace is Green!

divinecup

Maar terug naar de menstruatiecup.. Een ander groot voordeel is dat de menstruatiecup je inzicht geeft in je menstruatiebloed. Je kan hierdoor zien hoeveel bloed je verliest, welke kleur en wat voor substantie het bloed heeft. Je menstruatie kan je inzicht geven in je hormonale en algehele gezondheid. Een gratis maandelijkse gezondheidscheck, jeej!

Ze is dus beter voor het milieu, je lichaam en… Veel vrouwen vinden de cup ook nog een makkelijker in gebruik. Je kan de menstruatiecup 6 tot 12 uur dragen, afhankelijk van de hevigheid van je menstruatie. Voor mij persoonlijk betekent dit dat ik de cup vaak enkel thuis hoef te verschonen. Je kan namelijk gewoon naar het toilet gaan met de cup in. Maar je kan er ook mee sporten, zwemmen of naar de sauna gaan.

“En ik moet eerlijk zeggen: ik denk dat ik mijn andere cups weg kan gooien”

Divinecup

Na verschillende merken geprobeerd te hebben, gebruik ik nu sinds enkele maanden de DivineCup. En ik moet eerlijk zeggen: ik denk dat ik mijn andere cups weg kan gooien. Niet alleen komt de DivineCup in 4 verschillende kleuren. Die ik stiekem zo mooi vind dat ik ze gewoon open en bloot in onze badkamer heb liggen (hé, het is bijna een soort moderne kunst toch?). De DivineCup komt ook nog eens in 3 verschillende maten: small, medium en large. De Pretty in Pink komt ook nog eens in 2 hardheden: soft en hard. De harde variant is geschikt voor vrouwen met sterke bekkenbodemspieren, deze gebruik ik bijvoorbeeld wel eens tijdens het sporten. Zo bestaat er een DivineCup met de juiste maat, hardheid en kleur voor elke menstrueerder.

De DivineCup voelt ook wat zachter aan dan de cups die ik in het verleden heb gebruikt. Ze vormt daardoor makkelijk mee met mijn lichaam. Wanneer je de cup goed en hoog genoeg hebt ingebracht, hoor je haar daardoor niet meer te voelen zitten. Qua hygiëne ben ik ook fan van de DivineCup. Ze is gemaakt van 100% medische siliconen. En ze heeft geen hol steeltje, gaatjes of een merknaam aan de binnenkant van de cup. Hierdoor verklein je de kans dat er oud bloed achterblijft in de cup. En de cup is ook nog eens helemaal vegan! Kortom: ik grijp elke keer naar de DivineCup als mijn menstruatie begint.

menstruatiecup

Mocht je na het lezen van dit artikel de DivineCup willen uitproberen, vergeet dan niet de ‘emvrouwerment’ of ‘EVM10’ affiliate kortingscode bij Grace is Green. Met deze kortingscode krijg je 10% korting op alle (menstruatie)producten, zo ook op de DivineCup. En daarnaast steun je door deze code te gebruiken emVROUWerment een klein beetje. Zo kunnen we samen nog meer vrouwen bereiken!

Deel deze blog!