november 24, 2022

Menstruatiecup

Als je mij volgt op Instagram heb je de menstruatiecup vast al eens voorbij zien komen. Ik ben namelijk helemaal fan! Maar dat was niet altijd zo.

Jarenlang heb ik, net als vele andere vrouwen, altijd wegwerp menstruatieproducten gebruikt. Ik heb er nooit bij stil gestaan wat de invloed er van was op mijn lichaam of het milieu. Na ruim 12 menstruerende jaren kwam ik voor het eerst een menstruatiecup tegen. En wat was ik bang…

menstruatie

Op foto: Divine Cup

“Waarbij ik de menstruatiecup er in slow motion uittrok en het bloed overal behalve in de wc zou komen.”

Moest ik dat hele ding inbrengen? En vooral, hoe haal ik het er weer uit? Ik zag een soort moordscene voor me met bloed overal. Waarbij ik de menstruatiecup er in slow motion uittrok en het bloed overal behalve in de wc zou komen.

Gelukkig was de werkelijkheid heel anders. Na eventjes oefenen met in- en uithalen is de cup vrij makkelijk te gebruiken. Een tip die ik altijd mee geef: oefen alvast even voordat je daadwerkelijk menstrueert!

Je kan een menstruatiecup gemiddeld 5 tot 10 jaar gebruiken. Na je menstruatie moet je de cup alleen even uitkoken in water. Moet je nagaan hoeveel kosten het scheelt in vergelijking met elke keer wegwerp producten te moeten kopen. Maar bedenk je ook eens hoeveel afval het scheelt om 5+ jaar een cup te gebruiken. Ze is dus niet alleen beter voor je lichaam, maar ook voor het milieu.

“…wegwerp menstruatieproducten kunnen chemicaliën en pesticiden bevatten die je liever niet in de buurt brengt van je vagina.”

Nu denk je misschien waarom is een menstruatiecup beter voor je lichaam? Een tampon absorbeert het menstruatiebloed, maar helaas absorbeert het ook al je vaginale afscheiding. Waardoor het je vaginale slijmvlies kan irriteren. Wanneer dit slijmvlies geïrriteerd is, neemt de kans op problemen zoals vaginale droogheid en schimmelinfecties toe.

Maar wegwerp menstruatieproducten kunnen chemicaliën en pesticiden bevatten die je liever niet in de buurt brengt van je vagina. Gelukkig zijn er tegenwoordig ook producten van organisch katoen zonder chemicaliën.

divinecup

Maar terug naar de menstruatiecup.. Een ander groot voordeel is dat de menstruatiecup je inzicht geeft in je menstruatiebloed. Je kan hierdoor zien hoeveel bloed je verliest, welke kleur en wat voor substantie het bloed heeft. Je menstruatie kan je inzicht geven in je hormonale en algehele gezondheid. Een gratis maandelijkse gezondheidscheck, jeej!

Ze is dus beter voor het milieu, je lichaam en… Veel vrouwen vinden de cup ook nog een makkelijker in gebruik. Je kan de menstruatiecup 6 tot 12 uur dragen, afhankelijk van de hevigheid van je menstruatie. Voor mij persoonlijk betekent dit dat ik de cup vaak enkel thuis hoef te verschonen. Je kan namelijk gewoon naar het toilet gaan met de cup in. Maar je kan er ook mee sporten, zwemmen of naar de sauna gaan.

menstruatiecup

Deel deze blog!