november 15, 2022

Menstruatiebloed geur

Menstruatiebloed kan een bepaalde geur hebben. Zodra het weefsel en bloed in aanraking komt met zuurstof, hebben bacteriën vrij spel. Deze bacteriën zorgen er vervolgens voor dat je menstruatiebloed een sterkere geur afgeeft. Maar geen zorgen, geurend menstruatiebloed is volkomen natuurlijk en kan in de meeste gevallen geen kwaad!

“Whats the deal met het idee dat onze vagina naar bloemen moet ruiken?!”

Daarnaast kan ouder bloed meer ruiken dan nieuwe bloed. Oud bloed is te herkennen aan een roodbruine kleur. Veel vrouwen hebben aan het begin of juist aan het eind van hun menstruatie wat meer oud bloed wat de baarmoeder verlaat.

menstruatiebloed

Aangezien jij zelf het meest in aanraking komt met jouw vulva tijdens de menstruatie, ruik je deze geur zelf het meest. Dit kan sommige vrouwen erg onzeker maken, waarbij ze vooral bang zijn dat het geurende menstruatievloed ook voor andere te ruiken is. Eén geruststelling: in de meeste gevallen ben jij de enige die de geur opvalt!

Maar wanneer kan geurend menstruatiebloed wel kwaad? Wanneer de geur zeer sterk aanwezig is (wanneer je het bijvoorbeeld door de kleding heen ruikt) en/of een sterke vissige geur heeft kan dit wijzen op een vaginale infectie. Wanneer je het niet helemaal vertrouwd, is het altijd verstandig om contact op te nemen met de huisarts.

Wat kan je doen?

Er zijn enkele dingen die je zelf kan doen om jouw vagina, ook tijdens de menstruatie, zo gezond mogelijk te houden. Onderstaande tips kunnen geurend menstruatiebloed tegengaan:

  • Wissel regelmatig je menstruatieproducten. Door regelmatig je cup, tampon of (wasbaar) maandverband te verwisselen krijgen bacteriën minder kans om een geur te veroorzaken.
  • Laat je vulva ‘ademen’. Draag niet té strakke kleding en bij voorkeur katoenen ondergoed.
  • Je kan er voor kiezen om ’s nachts geen ondergoed te dragen, zodat je vulva nog meer de kans krijgt om te ‘ademen’. Maar…. Misschien kan je deze tip beter overslaan tijdens je menstruatie :)
  • Gebruik een menstruatiecup. Wanneer de cup juist is ingebracht ontstaat er een vacuüm, waardoor het opgevangen menstruatiebloed minder in aanraking komt met zuurstof. Bacteriën krijgen hierdoor minder kans, waardoor de kans op geurend menstruatiebloed afneemt.
  • Gebruik wasbaar maandverband. Wasbaar maandverband is vaker gemaakt van ademend materiaal zoals katoen, in tegenstelling tot wegwerp maandverband.
  • Gebruik ongeparfumeerde tampons of maandverband. De parfum in deze producten kan de PH-waarde in je vagina verstoren. Een verstoorde PH-waarde kan een vaginale geur veroorzaken.
  • Gebruik geen vaginale douchegels of andere wasproducten. Was je vagina enkel met water. Je vagina reguleert haar eigen PH-waarde, door het gebruik van externe producten verstoor je alleen maar de natuurlijke PH. Je creëert misschien kortdurend een bloemengeurtje (whats the deal met het idee dat onze vagina naar bloemen moet ruiken?!), maar op de lange termijn zal de verstoorde PH juist meer vaginale geur veroorzaken.

Deel deze blog!