juni 29, 2022

Menstruatie Zwemkleding

Menstruatie badpakken, menstruatie bikini’s… Je ziet steeds vaker menstruatie zwemkleding voorbij komen. Maar hoe werkt het precies? En is het echt betrouwbaar, of heb je straks een rood zwembad? EmVROUWerment zocht het voor je uit! Maar eerst moeten wij wat feiten en fabels over zwemmen tijdens je menstruatie rechttrekken.

‘…haaien kunnen jouw menstruatiebloed niet ruiken’

Zwemmen tijdens je menstruatie

Lange tijd ging er een fabeltje rond dat je niet zou mogen zwemmen of in bad zou mogen tijdens je menstruatie, in verband met de mogelijke kans op infectie. Allereerst wil ik duidelijk maken dat dit niet waar is. Zwemmen tijdens je menstruatie is niet gevaarlijk of onhygiënisch. Het vergroot niet de kans op infecties. Je kan dus zonder zorgen het water in duiken!

Zwemmen kan zelf helpen menstruatiekrampen en PMS-klachten te verminderen. Het stimuleert namelijk de aanmaak van het hormoon endorfine (onze natuurlijke pijnstiller) en remt de aanmaak van prostaglandinen (de hormoongroep die verantwoordelijk is voor het samentrekken van de baarmoeder). Let wel op met erg koud water, hierdoor kan je lichaam stress ervaren waardoor ze extra stesshormonen zal produceren en menstruatieklachten kunnen versterken.

Shayna: ‘In de winter neem ik wel eens een koude duik, maar dit vermijd ik de twee dagen voor en tijdens mijn menstruatie’

Stoppen met bloeden in water

Er wordt ook wel eens gezegd dat je menstruatie juist stopt in het water. Doordat je lichaam, en je vulva, omringt is met water kan het zo zijn dat je geen bloedverlies ervaart. Helaas, ook dit is een fabeltje. Je stopt niet volledig met menstrueren in het water. Maar door de tegendruk van het water kan het wel zo zijn dat het menstruatiebloed niet direct naar buiten vloeit. Grote kans alleen dat wanneer jij beweegt of (onbewust) je spieren aanspant, je dit menstruatiebloed alsnog naar buiten ‘drukt’. Ook kan het menstruatiebloed uit de vagina vloeien zodra je het water verlaat.

Trouwens, om gelijk alle fabels uit de wereld te helpen: haaien kunnen jouw menstruatiebloed niet ruiken… Je loopt dus niet meer kans om aangevallen te worden door een haai tijdens jouw menstruatie ;)

Menstruatieproducten

Omdat je blijft menstrueren tijdens het zwemmen is het handig voorzorgsmaatregelen te nemen om te voorkomen dat jij doorlekt in het water of je zwemkleding. Je hebt verschillende opties:

Tampons

Waarschijnlijk de meest bekende oplossing: tampons. Tampons bieden een prima bescherming tegen het verliezen van menstruatiebloed in het water. Maar eerlijk gezegd ben ik (Shayna) niet zo een fan. Tampons absorberen namelijk niet alleen menstruatiebloed, maar ook vaginale afscheiding wat de vaginale slijmvliezen kan irriteren. Ook kan het, via het touwtje of wanneer de vaginaopening door beweging iets open staat, zwembadwater absorberen. Je kan je voorstellen dat een tampon volgezogen met chloor- of natuurwater zo dichtbij een openstaande baarmoedermond voor mij niet mijn nummer 1 keuze is als ik ga zwemmen…

Menstruatiecup of -disc

Een goed alternatief voor tampons is de menstruatiecup. Deze zal enkel het menstruatiebloed opvangen en zorgen dat er geen water in de buurt van de baarmoedermond komt! En een extra voordeel: je kan de cup 8-12 uur dragen, veel langer dan een tampon en in de meeste gevallen genoeg voor een dagje zwemmen.

Menstruatie zwemkleding

Vrij nieuw op de Nederlandse markt, maar zeker een fijn alternatief: menstruatie zwemkleding! Net zoals menstruatieondergoed bevat deze zwemkleding meerdere absorberende lagen, plus een waterdichte buitenlaag. Het menstruatiebloed, of eventueel urineverlies (voor mensen die niet menstrueren, maar deze zwemkleding voor anderen redenen gebruiken), wordt opgevangen door de binnenste lagen. De buitenste laag voorkomt dat het opgevangen menstruatiebloed in het water of op je handdoek terecht komt. Het menstruatie zwemkleding droogt ook veel sneller dan normale zwemkleding.

Maandverband, inlegkruisjes of menstruatie ondergoed werken niet tijdens het zwemmen.

Mijn ervaring

Ik mocht het menstruatie badpak van Cheeky Wipes uitproberen via Grace is Green. Allereerst, wauw wat een heerlijk badpak! Fijne elastische ondersteuning onder de borsten (heel aangenaam bij een grotere cupmaat), uitneembare vulling en de absorberende lagen vallen helemaal niet op. Van de buitenkant kan je niet zien dat het badpak een menstruatie badpak is. Ook zwellen de absorberende lagen niet op, zoals bij bijvoorbeeld een luier wel kan gebeuren.

Ik heb het badpak de hele dag gedragen, zodat ik zeker wist dat het badpak menstruatiebloed zou hebben opgenomen voordat ik ging zwemmen. Eenmaal in het water heb ik bewogen, rond gezwommen en (ja ja, als ik iets test doe ik mijn uiterste best) zelfs mijn bekkenbodemspieren aangedrukt om zo het menstruatiebloed er als het ware ‘uit te drukken’.

Wat denk je? Kon ik rood bloed terug zien in mijn zwembadwater of op mijn witte handdoek? Lees het bij de conclusie hieronder!

Conclusie

Het badpak is geslaagd voor al mijn testen! Geen menstruatiebloed in het zwembadwater of op mijn witte handdoek toen ik het water uitkwam. Ik was behoorlijk sceptisch, maar menstruatie zwemkleding werkt.

Hou er wel rekening mee dat de meeste menstruatie zwemkleding ongeveer 10 ml aan menstruatiebloed vasthoudt, dit is vergelijkbaar met 2 tampons. Iets minder dan de meeste menstruatie onderbroeken: de zwemkleding is ontwikkeld voor de lichtere menstruatiedagen of spotting. Ik heb zelf het badpak uitgetest op de tweede dag van mijn menstruatie (ik verlies het meeste bloed op de eerste dag). Mocht je heftig menstrueren of willen zwemmen op de eerste dag(en) van je menstruatie, dan raad ik het aan om de menstruatie zwemkleding te combineren met een menstruatiecup.

Deel deze blog!