Cyclisch leven is een manier van leven aan de hand van een cyclus, ja duh… Maar hoe leef je nou volgens je cyclus?
Allereerst is het belangrijk om te weten dat cyclisch leven op veel verschillende manieren kan. Je kan bijvoorbeeld leven volgens je menstruatiecyclus, de maancyclus, de seizoenen in de natuur of volgens het medicijnwiel. Vrijwel alles in de natuur, inclusief mensen, zijn van nature cyclisch. Elke cycli laat je keer op keer zien dat dingen in het leven komen en gaan, dat na elk einde er een nieuw begin is, dat na elke donkere nacht de zon opkomt.
Zonder het te weten leef jij zelfs al cyclisch, want ook onze westerse maatschappij is ingericht naar een cyclus: de 24 uur cyclus. Al begint zelfs deze cyclus steeds meer en meer te verdwijnen in een wereld waar alles 24/7 door blijft gaan. Als menstrueerder heb jij daarnaast een interne hormonale cyclus van gemiddeld 28 dagen. Jouw menstruatiecyclus.
Menstruatiecyclus
Onze menstruatiecyclus bestaat uit 4 fasen, ook wel innerlijke seizoenen genoemd. Je geslachtshormonen zoals oestrogeen, progesteron en testosteron zullen in elke fase in een andere verhouding aanwezig zijn in jouw lichaam. Gekeken naar de 24-uurs cyclus waarnaar wij allemaal proberen te leven: als menstrueerder maakt het dus een groot verschil waar de 24 uur in jouw menstruatiecyclus plaats vindt.
Jouw hormonen hebben namelijk grote invloed op hoe jij je voelt, hoe je functioneert en zelfs op hoe je je eruit ziet. Afhankelijk van de fase van je menstruatiecyclus kan je bijvoorbeeld:
- Minder concentratie hebben
- Meer creativiteit ervaren
- Meer in contact staan met jouw emoties
- Leniger zijn
- Zelfverzekerder zijn
- Minder angstig zijn
- Minder kracht ervaren
En ga zo maar door… Biologisch gezien hebben deze hormoonfluctuaties grote invloed op jou als persoon. Verwachten dat jij elke 24 uur hetzelfde functioneert, is hetzelfde als verwachten dat je groentes kan oogsten uit jouw moestuin terwijl het vriest. Of naar buiten gaan in je winterjas in de zomer en verwachten dat je niet oververhit raakt.
“Gun jezelf tijd om je eigen lichaam na zoveel jaren ECHT te leren kennen. Er valt zoveel te leren over ons cyclische ritme en onze hormonen!”
Innerlijke seizoenen
Hoe kan je meer rekening houden met je innerlijke seizoenen? Oftewel cyclisch leven?
De eerste stap is meer leren over jouw lichaam, haar cyclus en de hormoonfluctuaties. In deze blog leer je meer over de verschillende innerlijke seizoenen en hoe ze jou beïnvloeden. Vervolgens is het belangrijk dat je leert hoe jij jouw eigen persoonlijke menstruatiecyclus kan bijhouden, dit kan door jouw cyclus te tracken.
Stapje voor stapje leer je zo steeds meer over jouw eigen lichaam en vooral wat jouw cyclische ritme voor jou betekent. Elke menstruatiecyclus is uniek. De ene menstrueerder kan bijvoorbeeld gevoeliger zijn voor de veranderingen in oestrogeen, terwijl de andere gevoeliger is voor de lage hormoonlevels rondom de menstruatie. Gun jezelf tijd om je eigen lichaam na zoveel jaren echt te leren kennen. Er valt zoveel te leren over ons cyclische ritme en onze hormonen!
Help, ik menstrueer niet!
Wat nou als je om wat voor reden niet menstrueert? Of dit nou komt door hormonale anticonceptie, de menopauze of een andere reden. Gelukkig kan je dan nog steeds cyclisch leven! Zoals aan het begin van deze blog uitgelegd, bestaan er veel verschillende cycli in de natuur. Maar er is er maar één waarmee ons lichaam als menstrueerder diep verbonden is.
De maancyclus! Niet alleen is de maancyclus gemiddeld even lang en bevat deze dezelfde fasen als de menstruatiecyclus. Ook heeft de maan grote invloed op het water op deze aarde, een element waaruit ons lichaam voor zo’n 60% bestaat.
Toeval? Ik denk het niet. In velen (oude) culturen staat de maan voor feminiene energie, vrouwelijkheid en vruchtbaarheid. Al eeuwenlang wisten ze van de connectie tussen de vrouwen/menstrueerders en de maan.
Mocht je dus geen natuurlijke ovulatie en menstruatie hebben, weet dat je altijd cyclisch kan leven aan de hand van de maancyclus. Waarbij de volle maan gelijk staat aan de ovulatie, oftewel inner zomer. En de nieuwe maan aan de menstruatie, oftewel inner winter. Ook wanneer jouw menstruatiecyclus erg onregelmatig is, kan het helpen om te gaan leven volgens de maancyclus. In de praktijk zie je regelmatig dat hierdoor ook jouw lichaam meer in balans komt (let op: dit is geen vervanging voor liefdevol voor jouw lichaam en haar hormonen zorgen).
Wil je meer leren over cyclisch leven? Of zien hoe Shayna dit toepast in haar leven, en hoe haar partner hier rekening mee houdt? Volg dan onze Instagram community ! Of leer alles over je cyclus, je innerlijke seizoenen, hoe je je hormonen in balans brengt en hormonale klachten voorkomt en verhelpt, in de online cursus Cyclisch Leven .