februari 9, 2023

Bloedingen tijdens de pil zijn GEEN menstruaties

Vaak hoor ik gebruikers van de anticonceptiepil praten over hun menstruatie, maar is deze pil-bloeding wel een menstruatie? De titel verraadt het al een beetje. Maar hoe zit dit nou precies?

Menstruatie

De menstruatie is het loslaten van de opgebouwde baarmoederwand in de vorige cyclus wanneer er geen bevruchting heeft plaats gevonden. Dit start gemiddeld 12-14 dagen na de ovulatie (inner zomer). Maar wat als je geen ovulatie hebt? Heel simpel: geen ovulatie, geen opgebouwde baarmoederwand, geen menstruatie. Maar hoe zit het dan als je bloed tijdens de hormonale anticonceptiepil?

“Geen ovulatie, geen opgebouwde baarmoederwand, geen menstruatie.”

Hormonale anticonceptie

Bij de meeste hormonale anticonceptie, zoals de anticonceptiepil, wordt de communicatie tussen de hersenen en de geslachtsorganen verstoord. Hierbij wordt de natuurlijke aanmaak van jouw geslachtshormonen letterlijk plat gelegd. Zonder deze communicatie en hormoonaanmaak zal je geen cyclus meer ervaren. Je hebt hierdoor geen ovulatie (inner zomer) meer. En zonder ovulatie heb je geen menstruatie meer. Je lichaam heeft immers niks opgebouwd om tijdens de menstruatie los te laten.

Via de hormonale anticonceptie krijg je pseudo-hormonen, ook wel synthetische hormonen genoemd, binnen. Deze zijn niet hetzelfde als je eigen hormonen. Sterker nog, wanneer je ze onder een microscope zou leggen zal je duidelijk twee hele verschillende moleculen zien. Ze werken dus ook net iets anders in je lichaam dan je natuurlijke hormonen. Waarbij je natuurlijke geslachtshormonen vaak positieve effecten op verschillende lichamelijke processen hebben, hebben deze synthetische hormonen eerder een reducerend of verminderd effect. Daarbij geven ze de kans op verschillende bijwerkingen.

Daarbij zijn deze synthetische hormonen niet-lichaamseigen stoffen en zullen ze verwerkt moeten worden. Dit gebeurd via een detoxificatieproces in de lever. Voor dit proces zijn er verschillende vitamines en mineralen nodig. Wanneer je dit niet voldoende aanvult, heb je dus de kans op tekorten met bijbehorende klachten. Wil je weten hoe je je lichaam kan ondersteunen terwijl je hormonale anticonceptie gebruikt? Meld je dan aan voor de online cursus Cyclisch Leven. Hierin leer je niet alleen alles over hormonale anticonceptie, maar ook over onze hormonen, hormonale klachten en ons cyclische ritme.

anticonceptie

Tussentijdse bloedingen

Maar terug naar de bloedingen. Omdat je via hormonale anticonceptie synthetische hormonen binnenkrijgt is er geen ovulatie, waardoor er niet gesproken kan worden van een menstruatie. De hormoonspiraal kan een kleine uitzondering hierin zijn (hierover later meer).

Waarom bloed je dan? De bloedingen tijdens het gebruik van de pil worden ‘tussentijdse bloedingen’ genoemd. Omdat je lichaam in de stopweek in eens een grote afname van synthetische hormonen ervaart, begint het te bloeden. Dit betekent trouwens niet dat deze tussentijdse bloeding niet gepaard kan gaan met vergelijkbare menstruatieklachten zoals krampen in de onderbuik.

De tussentijdse bloeding geeft gebruikers enkel het idee van een natuurlijke cyclus, zonder dat er cyclus is. Daarnaast geeft het een extra bevestiging dat je niet zwanger bent. Medisch gezien is er in de meeste gevallen geen enkele noodzaak om een tussentijdse bloeding te hebben terwijl je de anticonceptiepil gebruikt (medische diagnoses/uitzonderingen daargelaten). Maar overleg jouw individuele situatie altijd met je (huis)arts.

 

Helaas zie ik maar al te vaak dat pilgebruikers geen idee hebben hoe de pil precies werkt, wat het in hun lichaam doet of dat ze niet meer menstrueren. Hier bij emVROUWerment zijn we dan ook niet tegen hormonale anticonceptie, maar wel voor volledige voorlichting.

Deel deze blog!