mei 27, 2024

5x Menstruatie Producten

De een zweert bij menstruatieondergoed, de andere pakt iedere bloeding de menstruatiecup erbij. Er zijn gelukkig steeds meer menstruatieproducten op de markt en dat is fijn! Zo kun jij kiezen welke het beste bij jouw lichaam past. Wist je bijvoorbeeld al dat er een product is die je in kunt houden tijdens de seks? In deze blog zetten we de verschillende menstruatie producten voor je op een rij, inclusief de voor- en nadelen ervan.

1. Tampons

Een tampon is een menstruatieproduct wat je inwendig gebruikt. Het kogelvormige uiteinde breng je in en absorbeert je bloed. Het touwtje wat eraan vast zit blijft buiten je vagina, waardoor je de tampon makkelijk weer kunt verwijderen. Je kunt een tampon gemiddeld zo’n 4 tot 8 uur inhouden.

Tampons zijn er in verschillende groottes en met verschillende absorptie vermogens, afhankelijk van hoe hevig je bloed, de hoogte van je baarmoedermond en de spanning in je bekkenbodemspieren. Wanneer een tampon goed is ingebracht, hoor je deze niet te voelen zitten.

Een tamponmerk wat wij aanbevelen is Yoni. Yoni tampons zijn gemaakt van 100% GOTS-gecertificeerd biologisch katoen. Het materiaal is geproduceerd met een zo laag mogelijke milieu-impact, niet gebleekt met chloor en parfumvrij. Fijn voor het milieu en voor jou lichaam! Veel tampons bevatten microplastics en zijn geparfumeerd (1). Die wil je simpelweg niet in je stoppen, aangezien ze invloed hebben op je hormoonhuishouding en effect hebben op de celveroudering in je vagina (2+3). Daarnaast verontreinigd plastic het milieu. Plastic vergaat namelijk nooit, maar breekt steeds verder op in microplastics die met het blote oog niet meer te zien zijn, maar wel invloed hebben op het ecosysteem (3).

Voordelen van tampons:

  • In iedere supermarkt en drogisterij verkrijgbaar
  • Je kunt met een tampon in zwemmen

Nadelen van tampons:

  • Maandelijkse kosten
  • Wegwerpproduct, wat bergen afval oplevert
  • Absorbeert ook vaginale afscheiding wat de slijmvliezen kan irriteren

2. (Wasbaar) Maandverband

Maandverband en inlegkruisjes zijn vaak het eerste wat je aangereikt krijgt als je begint met menstrueren. Het zijn producten die je uitwendig gebruik. Net als tampons, komen maandverband en inlegkruisjes er in verschillende vormen, maten en diktes. Naast wegwerp heb je ook herbruikbaar en wasbaar maandverband.

Ook bij maandverband en inlegkruisjes is de materiaalkeuze van belang! Binnen de katoenteelt worden veel pesticiden gebruikt, die schadelijke gevolgen hebben voor de lokale omgeving en invloed hebben op jouw lichaam. Daarnaast bevatten veel van deze producten plastic die net als bij tampons, jouw hormoonhuishouding negatief kunnen beïnvloeden en voor veel afval zorgen.

Gelukkig zijn er merken die zich inzetten voor duurzaam maandverband. Een merk als Yoni maakt bijvoorbeeld ongeparfumeerd wegwerp maandverband van biologisch katoen. Daar word ook je vulva blij van! Daarnaast heb je ook wasbaar maandverband en inlegkruisjes. Een milieuvriendelijk alternatief van haar wegwerp zusje en vaak ook nog fijner voor jouw lichaam. Let er dan wel op dat je wasbare menstruatieproducten aanschaft van biologisch katoen.

Voordelen van maandverband & inlegkruisjes:

  • In iedere supermarkt en drogisterij verkrijgbaar
  • Wasbare inlegkruisjes zijn beter voor het milieu en je portemonnee

Nadelen van maandverband & inlegkruisjes:

  • Maandelijkse kosten bij de wegwerp maandverband
  • Wegwerp maandverband geeft veel afval (zo’n 90 kilo! per vrouw, aldus Milieucentraal)

3. Menstruatieondergoed

Menstruatieondergoed vind je op steeds meer plekken in het schap en online. De naam geeft al weg wat het is: ondergoed waarin je kunt menstrueren. In de stof zitten absorberende lagen die je bloed opvangen. De buitenste laag is vaak een waterdichte laag, zodat het geen menstruatiebloed kan doorlaten. Op steeds meer plekken is menstruatieondergoed te vinden. Van Kruidvat huismerk tot aan gespecialiseerde merken als Snuggs.

Menstruatieondergoed is herbruikbaar en daarmee beter voor het milieu en je portemonnee (op lange termijn). Na gebruik spoel je je menstruatieondergoed uit en laat het in een emmer met koud water liggen totdat je klaar bent voor een wasbeurt. Vervolgens gooi je je ondergoed in de wasmachine met de rest van je vuile kleding en klaar is kees!

Bij emVROUWerment hebben we veel verschillende merken mogen proberen. We zijn al langere tijd fan van het menstruatieondergoed van Snuggs. Dit duurzame menstruatieondergoed is ademend, dunner dan veel andere merken en het bloed wordt snel opgenomen door de meerdere absorberende lagen. Ook bieden ze verschillende modellen en maten aan, inclusief grotere maten en modellen speciaal voor hevige vloei.

Omdat we zo’n fan zijn van Snuggs, hebben we een samenwerking! Met de affiliatie kortingscode EMVROUWERMENT krijg je 15% korting bij je volgende bestelling.

Voordelen van menstruatieondergoed:

  • Eenmalige aanschafkosten, het ondergoed kan vervolgens jaren mee gaan
  • Herbruikbaar en dus beter voor het milieu
  • Ook fijn bij incontinentie of na een bevalling
  • Snuggs zijn bijna net zo dun als normaal ondergoed, waardoor je het comfortabel draagt

Nadelen van menstruatieondergoed:

  • Eenmalige hogere aanschafkosten (maar op lange termijn zijn wasbare menstruatieproducten goedkoper!)

4. Menstruatiecup

De menstruatiecup is een alternatief voor de tampon en breng je ook vaginaal in. De menstruatiecup vangt je bloed op, in plaats dat het het absorbeert. Hierdoor zal het geen invloed hebben op verdere vaginale afscheiding en de slijmvliezen niet kunnen irriteren.

De menstruatiecup is een siliconen cup die je dubbel vouwt en inbrengt. Vervolgens klapt de cup uit en sluit zich vacuüm af tegen de vaginawanden aan. Wanneer je de juiste cup hebt en deze goed inbrengt, hoor je deze niet te voelen zitten (net zoals een tampon). Dat kan even oefenen zijn in het begin! Tip: oefen voordat je menstrueert, eventueel met wat glijmiddel. Zo hoef je niet te stuntelen wanneer er bloed bij komt kijken.

De cup kan je tot wel 12 uur lang inhouden en kan tot wel 30ml bloed opvangen (ter vergelijking, een gemiddeld maandverbandje of tampon kan 5ml bloed opvangen). Op dagen dat je hevig bloed, zal je de cup iets vaker moeten legen. Je leegt de cup in de wc of wasbak, spoelt hem om en de cup is klaar om eventueel opnieuw in gebracht te worden.

Na je menstruatie kook je de cup gedurende vijf minuten uit in een pan met water en hij is klaar voor de volgende ronde.

De menstruatiecup is er in verschillende maten. Welke maat je nodig hebt is afhankelijk van verschillende factoren, zoals de hoogte van je baarmoedermond en de spanning en/of kracht van je bekkenbodemspieren. Vaak wordt dit op de verpakking vertaald naar of je wel of niet vaginaal bevallen bent, echter hoeft dit niet altijd zo te zijn! Er zijn mensen die zonder vaginale bevalling de grootste maat cup gebruiken en mensen die na een vaginale bevalling nog steeds een kleinere maat nodig hebben.

Menstruatiecups zijn op steeds meer plekken te vinden. Van drogisterijen tot aan online verkooppunten.

Voordelen van menstruatiecups:

  • Eenmalige aanschafkosten
  • Herbruikbare en dus beter voor het milieu
  • Langer te dragen dan andere menstruatieproducten
  • Je kunt de cup inhouden tijdens zwemmen

Nadelen van menstruatiecups:

  • Je moet de cup na gebruik uitkoken
  • Wanneer er geen kraan in het toilet aanwezig is, is het schoonmaken iets ingewikkelder (tip: neem een flesje water mee in je tas of gebruik een wetbag waarin een reserve cup zit)

5. Menstruatiespons

Een menstruatiespons is eigenlijk niks anders dan een (natuurlijke zee)spons die gebruikt kan worden als inwendig menstruatieproduct. De spons vormt zich naar je lichaam en is daardoor erg comfortabel. Zo comfortabel dat je er zelfs mee kunt vrijen, zonder dat een penetrerend partner dit voelt zitten! Let wel, het is geen voorbehoedsmiddel.

Er bestaan verschillende soorten menstruatiesponsen: natuurlijke zeesponsen en synthetische sponsen (zowel droge als natte, wegwerp en wasbare varianten). De synthetische sponsen voelen aan als een soort zacht schuimrubber. De zeesponsen voelen wat harder, maar worden zacht zodra ze nat gemaakt worden. Doordat de zeespons een natuurlijk product is, zijn er geen schadelijke stoffen aan te pas gekomen.

Je brengt de spons op dezelfde manier in als de cup en kunt deze tot wel 8 uur dragen. Je kunt er ook gewoon mee zwemmen en naar de sauna.

De wasbare sponsen en zeespons zijn herbruikbaar. Je spoelt hem tussentijds uit onder de kraan, waardoor het bloed niet stolt. Na je menstruatie spoel je hem goed uit onder lauw water en hang je hem te drogen. Je kunt er ook voor kiezen de spons in een waszak mee te wassen op een wasprogramma voor wol. Wanneer je je spons goed verzorgd kan deze tot wel enkele maanden tot een jaar mee gaan.

De menstruatiesponsen die Katoen&Ko aanbiedt, worden op duurzaam beheerde en gecontroleerde broedgebieden geoogst. Met oog voor de natuur.

Voordelen van menstruatiespons:

  • Geen schadelijke stoffen, 100% natuurlijk
  • Sponsjes passen zich aan naar jouw lichaam, waardoor je niet doorlekt
  • Herbruikbaar, dus duurzamer dan wegwerp alternatieven

Nadelen van menstruatiespons:

  • Minder lang herbruikbaar dan de cup of wasbaarmaandverband
  • Niet vegan, de zeespons is een meercellig organisme, geen plant.

Ieder menstruatieproduct heeft zijn voor en nadelen. Producten als de menstruatiecup of een tampon zijn in het begin misschien wat oefenen voordat het gemakkelijk op zijn plek zit en dat is helemaal oké. Wij raden je aan te experimenteren en te ontdekken wat jij het fijnst vindt tijdens je menstruatie. Dat kan natuurlijk per dag, cyclus of vloei verschillen. Misschien heb je het liefst een tampon in op hevig menstruerende dagen en is menstruatieondergoed fijn op de lichtere dagen?

Op onze Instagram pagina @emvrouwerment delen we meer over verschillende producten en leuke kortingen. Volg je ons al?

Bronnen:

1. https://www.pan-netherlands.org/wp-content/uploads/2020/06/Tampons_watziterin_Infographic.pdf

2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC10380279/

3. https://www.wecf.org/nl/wp-content/uploads/2020/05/gifvrijongesteld.pdf

Deel deze blog!