februari 27, 2023

Zweten vs. Hormonen

Is het je wel eens opgevallen dat je in sommige periodes van je menstruatiecyclus meer zweet? Of dat je zweet een andere geur heeft?

Je raadt het al..

Dit komt door je hormoonfluctuaties gedurende je cyclus.

Inner Zomer

Je inner zomer is de periode waarin je ovulatie, ook wel eisprong genoemd, plaats vindt. Dit is de periode waarin jouw lichaam een gerijpte eicel loslaat voor een mogelijke bevruchting. Om potentiële voorplantingspartners te laten weten dat jij vruchtbaar bent zal je lichaam enkele veranderingen doorgaan. De piekende hormonen in deze fase zorgen er onder andere voor dat je lichaam feromonen afscheidt via je adem, vaginale afscheiding en… je zweet. Door deze feromonen ruikt jouw zweet onbewust aantrekkelijker voor de juiste partners.

Let op het gebruik van hormonale anticonceptie en sommige deodoranten kan dit proces verstoren. Dus je oksel laten ruiken op een eerste date zal niet altijd de beste openingszin zijn.

Inner Herfst

Na de inner zomer zal de hoeveelheid oestrogeen in je lichaam flink afnemen en kom je in je inner herfst (periode tussen de ovulatie en menstruatie). Het hormoon oestrogeen werkt namelijk nauw samen met je hypothalamus in de hersenen. Eén van de taken van de hypothalamus is het reguleren van je lichaamswarmte. Dit gebied in de hersenen kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat jouw lichaam zichzelf afkoelt door de zweetklieren te activeren.

Door de snelle daling aan oestrogeen en de toename van progesteron zal je lichaamstemperatuur lichtjes stijgen (wil je hier meer over weten? Of weten hoe je aan je temperatuur je innerlijke seizoenen kan bepalen? Meld je dan aan voor de online cursus Cyclisch Leven). Je hypothalamus probeert te reguleren door je lichaam te laten afkoelen. Als gevolg hiervan zal je in deze periode gemakkelijker zweten bij bijvoorbeeld lichaamsbeweging of een warme omgeving.

Zweetgeur

Het meer zweten in de inner herfst kan er voor zorgen dat je vaker een zweetgeur bij jezelf ruikt. Zweet wordt normaal geproduceerd door je eccriene zweetklieren, van zichzelf relatief geurloos. De zweetgeur wordt hierbij vaak veroorzaakt door de bacteriën op je huid. Hormonaal zweten wordt geproduceerd in de apocriene zweetklieren. Deze klieren zijn verantwoordelijk voor zweet veroorzaakt door bijvoorbeeld stress en emoties. Anders dan bij het in de eccriene klieren gemaakte zweet, heeft het zweet uit de apocriene klieren sneller een sterke geur. Dit zweet bevat namelijk meer vetzuren, die sneller reageren met de bacteriën op je huid.

Wat helpt?

Aan de hormonen in je lichaam kan je weinig doen. En wil je ook weinig doen, want deze hebben velen nuttige en gezonde voordelen. Maar er zijn wel een paar dingen die je kan doen om de zweetgeur te verminderen:

  • Gebruik deo zonder aluminium of antiperspirant (fijn voor de korte termijn, maar versterkt juist geur op lange termijn)
  • Verminder stresshormonen en een goede balans tussen oestrogeen en progesteron (meer hierover in de online cursus Cyclisch Leven)
  • Draag geen synthetische kleding, liever bijvoorbeeld katoen
  • Eet producten met magnesium en zink, zoals pure chocola, groene groentes en sommige noten
  • Was je oksels regelmatig met warm water en een washandje (geeft scrub effect)
  • Gebruik een deo met zinkoxide en optioneel natriumbicarbonaat

Deel deze blog!