maart 17, 2025

PMDD: Meer dan ‘gewoon’ PMS

PMDD staat voor Premenstruele Dysfore Stoornis en is een ernstige hormonale stemmingsstoornis die optreedt in de week of twee weken voor de menstruatie. De klachten zijn zo intens dat ze het dagelijks functioneren kunnen verstoren en vaak verward worden met een depressie of angststoornis.

PMDD treft naar schatting 3-8% van de menstruerende mensen, maar omdat het vaak als ‘erger PMS’ wordt gezien, blijft het bij veel vrouwen on(der)gediagnosticeerd.

Symptomen van PMDD

PMDD heeft zowel psychologische als fysieke symptomen.

🧠 Psychologische symptomen:

  • Ernstige prikkelbaarheid of woede-uitbarstingen
  • Diepe somberheid of depressieve gevoelens
  • Angst, paniekaanvallen of een overweldigend gevoel
  • Suïcidale gedachten of gevoelens van hopeloosheid
  • Problemen met concentratie en geheugen
  • Extreme vermoeidheid of uitputting

🤕 Fysieke symptomen:

  • Slapeloosheid of juist overmatig slapen
  • Opgeblazen gevoel en vocht vasthouden
  • Pijnlijke borsten en spierpijn
  • Hoofdpijn of migraine
  • Cravings naar suiker, zout of koolhydraten

Belangrijk om te weten: De klachten verdwijnen volledig zodra de menstruatie begint of kort daarna. Dit is een groot verschil met andere psychische aandoeningen, zoals een depressie, waarbij klachten voortdurend aanwezig zijn.

Waarom wordt PMDD vaak niet herkend?

🩸 Artsen verwarren PMDD met een depressie of angststoornis

Omdat PMDD zowel psychische als fysieke klachten veroorzaakt, denken artsen vaak aan een depressie, burn-out of angststoornis. In zowel de lichamelijke als geestelijke gezondheidszorg wordt helaas nog maar weinig rekening gehouden met onze menstruatiecyclus en de invloed daarvan. Maar bij PMDD verdwijnen de klachten direct zodra de menstruatie begint – dit is een cruciaal verschil.

🩸 Vrouwen worden niet serieus genomen

Veel vrouwen die naar de huisarts gaan met klachten zoals stemmingswisselingen en extreme prikkelbaarheid, krijgen te horen dat het ‘gewoon hormonen of ‘gewoon PMS’ is en dat ze er maar mee moeten leren leven. Hierdoor blijven ze onnodig lang met PMDD rondlopen zonder de juiste diagnose of behandeling.

🩸 Hormonale invloed wordt onderschat

PMDD wordt veroorzaakt door een overgevoeligheid voor hormonale schommelingen, met name de daling van oestrogeen en progesteron in de luteale fase. Vaak ligt er een hormonale disbalans onder. Dit is geen ‘tussen de oren’-probleem, maar een biologisch aangetoond effect van hormonen op het brein.

Wat kun je doen als je PMDD hebt?

Hoewel PMDD een hormonale aandoening is, betekent dit niet dat je er niets aan kunt doen. Er zijn verschillende manieren om klachten te verminderen en je cyclus beter te ondersteunen.

1. Houd een cyclusdagboek bij

Als je vermoedt dat je PMDD hebt, begin dan met cyclus tracking. Schrijf elke dag op hoe je je voelt, zowel fysiek als mentaal. Let vooral op wanneer je klachten beginnen en wanneer ze verdwijnen. Dit helpt je om een patroon te herkennen en je cyclus beter te begrijpen.

📌 Probeer een cyclus tracking app zoals Read Your Body, een cycluscomputern zoals de Tempdrop of noteer je symptomen in een journal.

2. Ondersteun je hormonen met voeding en suppletie

Je lichaam heeft bepaalde voedingsstoffen nodig om je hormonen in balans te houden. Vrouwen met PMDD hebben vaak tekorten aan:

  • 🍫 Magnesium: Vermindert angst en helpt bij ontspanning.
  • 🐟 Omega-3: Ondersteunt je hersenen en helpt bij stemmingswisselingen.
  • ☀️ Vitamine D: Lage vitamine D-spiegels worden in verband gebracht met stemmingsklachten.
  • 🥑 Vitamine B: B vitamines zijn noodzakelijk voor het reguleren van onze geslachtshormonen. Met te weinig B vitamines is het vrijwel onmogelijk om hormonaal in balans te zijn.

💡 Extra tip: De supplementen van Guud Woman bevatten veel van deze essentiële stoffen. Zo is de Guud Flow speciaal ontwikkeld voor de hormonale balans. Gebruik de affiliate kortingscode ‘EMVROUWERMENT‘ voor 10% korting als nieuwe klant.

3. Vermijd triggers die PMDD kunnen verergeren

Bepaalde gewoontes kunnen je PMDD-klachten erger maken. Probeer deze te verminderen of te vermijden:

  • 🚫 Cafeïne en alcohol – verhogen stresshormonen en verstoren je slaap
  • 🚫 Suiker en snelle koolhydraten – veroorzaken bloedsuikerschommelingen en stemmingswisselingen
  • 🚫 Overmatige stress – verhoogt cortisol en kan je cyclus verstoren

4. Zoek professionele hulp (en weet wat je opties zijn)

Als PMDD je dagelijks leven sterk beïnvloedt, is het belangrijk om hulp te zoeken. Omdat PMDD nog vaak wordt onderschat, kun je zelf alvast informatie meenemen naar je huisarts.

Mogelijke behandelingsopties bij PMDD:

  • ✔ Cognitieve gedragstherapie (CGT) – helpt je omgaan met emoties en gedachten
  • ✔ Begeleiding in de Hormonale Balans – soms kan het lastig zijn om je eigen weg in de hormonale jungle te vinden. Een hormooncoach of orthomoleculair therapeut kan je hier eventueel bij helpen!
  • ✔ Levensstijl en voedingsaanpassingen – ondersteunen je lichaam op een natuurlijke manier

PMDD? Je bent niet alleen!

PMDD is geen aanstellerij, en je hoeft niet elke maand te lijden. Door je cyclus te tracken, je hormonen te ondersteunen, aanpassingen te maken en mogelijk de juiste hulp te zoeken, kun je veel doen om de impact van PMDD te verminderen. Of zelfs helemaal te doen verdwijnen!

💬 Herken jij jezelf in de symptomen van PMDD? Laat het weten via onze Instagram pagina!

De informatie in deze blog is gebaseerd op wetenschappelijke kennis, mijn expertise als Toegepast Psycholoog BSc, gespecialiseerd in vrouwenwelzijn, de hormonale cyclus en seksualiteit en/of persoonlijke ervaringen van zowel mijzelf als klanten. Mijn doel is om educatieve en praktische inzichten te bieden waarmee je meer in verbinding kunt komen met je lichaam, hormonen en seksualiteit.

Deze blog is geen vervanging voor medisch advies. Ieder lichaam is uniek en hormonale balans is complex. Heb je last van aanhoudende klachten of vermoed je een hormonale disbalans? Raadpleeg dan een arts, gynaecoloog, hormoontherapeut, orthomoleculair voedingstherapeut of andere gekwalificeerde professional voor een persoonlijke diagnose en begeleiding. Ik werk zelf niet meer met cliënten één op één.

Luister altijd naar je eigen lichaam en kies wat voor jou werkt.

Deel deze blog!