februari 23, 2023

Hormoon dromen

Hoe kan het dat je zulke levendige en rare dromen hebt tijdens je inner herfst (periode tussen de ovulatie en menstruatie)? Surprise, je hormonen!

Ik vertelde vandaag op Instagram dat ik gedroomd had dat mijn man Stephan al een lange tijd een affaire had. Hij had stiekem een volledig dubbel leven met die andere vrouw. Ze hadden zelfs kinderen samen. En al die jaren wist ik er niks van af.. Je kan je wel voorstellen dat toen ik wakker werd, ik behoorlijk boos op hem was. Het duurde enkele minuten voordat ik besefte dat dit allemaal een droom was. En toen in eens realiseerde ik mij: mijn inner herfst is begonnen..

“Het hormoon progesteron zorgt er juist voor dat jij minder REM-slaap ervaart.”

Invloed hormonen

De innerlijke herfst is de periode tussen de ovulatie (inner zomer) en menstruatie (inner winter). Kortweg gezegd speelt in de eerste helft van je cyclus voornamelijk het hormoon oestrogeen een grote rol. Terwijl het hormoon progesteron deze rol in de inner herfst begint over te nemen. Wil je meer leren over welke hormonen actief zijn in welke fasen? En vooral hoe ze jouw kunnen beïnvloeden? Meld je dan aan voor de online cursus Cyclisch Leven. Maar terug naar de invloed van hormonen op onze dromen:

Het hormoon oestrogeen helpt slaap te verdiepen. Het zorgt er namelijk voor dat de slaapcycli van de REM-slaap (Rapid Eye Movement) verhogen. En dit is nou net de fase waarin we dromen! En nu hoor ik de oplettende lezer denken: maar oestrogeen piekt toch in de eerste helft van je cyclus en jij had het over je droom in je inner herfst?

Het hormoon oestrogeen zorgt er ook voor dat je minder vaak spontaan wakker wordt gedurende de nacht. Wanneer je spontaan wakker wordt en hierdoor je REM-slaap verstoort, is de kans groter dat jij je droom onthoudt. Je droomt dus misschien meer tijdens de inner lente en zomer, maar de kans is groot dat jij deze dromen niet onthoudt omdat je REM-slaap niet verstoort wordt.

Dus wat gebeurt er precies in onze inner herfst? Het hormoon progesteron zorgt er juist voor dat jij minder REM-slaap ervaart. Maar dit hormoon zorgt er ook voor dat jouw lichaamstemperatuur stijgt, wat ertoe kan leiden dat (onbewust) je slaapcycli verstoort worden. De kans is dus groter dat jij wakker wordt tijdens je REM-slaap! Je droomt dus misschien minder tijdens de inner-herfst fase, maar de kans is groter dat je je dromen onthoudt.

Wil je graag weten in welk innerlijk seizoen jij zit? Maar heb je geen idee waar je moet beginnen om dit bij te houden? Neem dan een kijkje bij het e-book ‘Cyclus Tracken’!

Menstruatie-dromen

Veel menstrueerders geven daarnaast ook aan meer of heftiger te dromen de nacht voor hun menstruatie begint. Vaak hebben hun dromen te maken met de menstruatie, alsof je lichaam een natuurlijke waarschuwing geeft om je menstruatieproducten de volgende dag mee te nemen. Hun dromen gaan of letterlijk over menstrueren, of iets wat daar aan te linken is. Zoals zwemmen in water, iets wat zich afspeelt in de badkamer, iets wat ‘los komt’, iets wat breekt, een ontlading die ze meemaken of een nieuwe start.

Droom jij ook meer of raarder tijdens je innerlijke herfst periode? Het kan interessant zijn om eens een droom dagboekje bij te houden, zodat je voor jezelf kan nagaan of jouw hormonen ook jouw dromen beïnvloeden!

Deel deze blog!