oktober 8, 2021

Zwemmen tijdens je menstruatie

Ben jij benieuwd hoeveel mensen gedwongen worden om te zwemmen tijdens de inner winter, zich schamen voor soloseks of twijfelen tussen een hormoon/ koperspiraal?

Elke maandag behandelen we ‘heb jij ook…’ vragen in de story’s op Instagram. Volgers sturen hun (anonieme) vraag in. Iedereen kan in een poll de vraag beantwoorden met ‘heb ik ook’ of ‘virtuele liefde’. Virtuele liefde wordt gebruikt als aanduiding dat je niet ervaart wat de vraagstelling benoemd, maar wel (virtuele) liefde stuurt naar de vraagsteller toe.

De meest opvallende vragen en uitkomsten worden meegenomen en toegelicht in deze blog.

“Heb jij ook een bijna euforisch gevoel wanneer de inner winter (menstruatie) er weer is na een onregelmatige cyclus?”

Heb ik ook: 50% (113 stemmen)
Virtuele liefde: 50% (113 stemmen)

Wanneer je bijvoorbeeld last heb van PMS, of een zwangerschap wilt voorkomen, kan het zijn dat je blij bent wanneer je menstruatie weer regelmatig voorkomt

“Heb jij ook dat je twijfelt tussen een hormoon of koper spiraal i.v.m. de kans op endometriosis?”

Heb ik ook: 11% (21stemmen)

Virtuele liefde: 89% (170 stemmen)

Wat precies de oorzaak is van endometriosis is nog veelal onduidelijk binnen de wetenschap. Er is geen direct verband aangetoond tussen een type spiraal en endometriosis. Als je het andersom bekijkt, kan een hormoonspiraal soms wel juist verlichting geven bij endometriosis. Wetenschappelijk onderzoek laat ook zien dat cyclisch gaan leven, waarbij je leefstijl en voedingsaanpassingen maakt ook endo- klachten sterk kan laten verminderen

“Heb jij ook last van zware of onrustige benen vlak voor en tijdens de eerste dagen van de inner winter (menstruatie)?”

Heb ik ook: 57% (132 stemmen)

Virtuele liefde: 43% (98 stemmen)

Menstruatiekrampen kunnen doorstralen naar de benen. Een andere reden kan komen door slechte doorbloeding, vocht te kort of een magnesium te kort. Je zou eventueel magnesium supplementen kunnen proberen (dit is geen individueel advies).

“Heb jij (of je kinderen) ook dat er op school verwacht wordt/werd dat je mee gaat zwemmen tijdens de inner winter (menstruatie)?”

Heb ik ook: 38% (86 stemmen)
Virtuele liefde: 62% (138 stemmen)

Onze visie is om een wereld te creëren waar we openlijk kunnen praten over onze cyclus en waar kennis en begrip is voor de verschillende fasen.

Zo ook de reden waarom menstrueerders in hun inner winter soms liever niet sporten of zwemmen. Mocht je tijdens je menstruatie wel graag willen zwemmen, kan een menstruatiecup een goede oplossing zijn. De menstruatiecup kun je inhouden bij het zwemmen. Doordat de cup de baarmoedermond afsluit kan er ook geen (chloor) water in de cup komen. Anders dan een tampon die zich met dit water kan volzuigen (wat natuurlijk niet heel fijn is voor de slijmvliezen en de vaginawand)

Een goed voorbeeld van fijne menstruatiecups zijn de DivineCups van Grace Is Green. Met de code ‘emvrouwerment’ krijg je 10% korting op alle menstruatiecups.

“Heb jij ook dat je je schaamt voor soloseks (oftewel masturberen)?”

Heb ik ook: 33% (137 stemmen)

Virtuele liefde: 67% (273 stemmen)

Dit is niet nodig! Zowat iedereen doet aan soloseks, ook mensen in een relatie. Het is een manier van jezelf ontdekken, ontspanning en plezier.

“Heb jij ook dat je vagina anders ruikt na seks?”

Heb ik ook: 85% (320 stemmen)

Virtuele liefde: 15% (58 stemmen)

Ervan uitgaande dat het om penispenetratie gaat: Sperma veranderd de PH-waarde van de vagina. Hierdoor wordt de vagina minder zuur, en de geur veranderd hierdoor dus ook!

“Heb jij ook soms pijn in je vagina bij het vingeren (met een spiraal)?”

Heb ik ook: 30% (51 stemmen)
Virtuele liefde: 70% (121 stemmen)

Een spiraal kan mogelijke klachten of pijn geven wanneer deze verplaatst. Dit kan je altijd laten controleren bij de huisarts. De touwtjes van je spiraal kunnen ook een rol spelen bij de pijn. De touwtjes van een spiraal steken uit in je vagina. Een deskundige kan deze touwtjes korter afknippen, dus stap vooral naar een arts mocht jij op je partner dit ervaren!

“Heb jij ook dat je je tijdens de seks afvraagt of je het wel goed genoeg doet of kan?”

Heb ik ook: 58% (196 stemmen)

Virtuele liefde: 42% (141 stemmen)

Het kan helpen om hier over te communiceren met je bedpartner (dit is waarschijnlijk gemakkelijker met een vaste bedpartner)

Iedereen is wel eens onzeker, dus ook tijdens de seks. Het is dus ook niet verkeerd om aan je partner te vragen of je het goed doet. Spreek je onzekerheden uit en durf ook te vragen om complimenten (en geef deze ook terug). Zo moedig je elkaar en waarschijnlijk vindt jouw partner het alleen maar fijn om jou complimenten te geven, of eventueel gerust te stellen.

Mocht je het nou eng vinden om dit tijdens de seks te doen, kan dit natuurlijk ook ervoor, er na of zelfs een dag later.

Ben je benieuwd naar de andere vragen, zou je er zelf een in willen sturen of wil je de andere vragen beantwoorden tijdens de heb jij ook maandag? Volg dan de Instagram community van emVROUWerment.

Deel deze blog!