februari 25, 2022

Synchrone menstruatiecyclus

Heb jij ook een synchrone menstruatiecyclus met die van je huisgenoten, gevoelige borsten rondom de ovulatie of dat je wel eens moet huilen vlak na een orgasme?

Elke maandag behandelen we ‘heb jij ook…’ vragen in de story’s op Instagram. Volgers sturen hun (anonieme) vraag in. Iedereen kan in een poll de vraag beantwoorden met ‘heb ik ook’ of ‘virtuele liefde’. Virtuele liefde wordt gebruikt als aanduiding dat je niet ervaart wat de vraagstelling benoemd, maar wel (virtuele) liefde stuurt naar de vraagsteller toe.

De meest opvallende vragen en uitkomsten worden meegenomen en toegelicht in deze blog.

“Heb jij ook dat je het gevoel van plassen heel fijn vindt?’’

Heb ik ook: 38% (185 stemmen)

Virtuele liefde: 62% (307 stemmen)

Wist je dat er zo iets bestaat als een pee-gasm? Er is een zeer kleine groep mensen die een orgasme kan vervaren tijdens het plassen. Dit schijnt te maken te hebben met het aanspannen van de bekkenbodemspieren tijdens het plassen, wat vergelijkbaar is met het aanspannen tijdens een orgasme. Het is niet raar of gevaarlijk, maar probeer het niet te forceren of extra lang je plas hiervoor op te houden (dit kan schadelijk zijn).

“Heb jij ook wondjes op je vulvalippen die je continu openkrabt?’’

Heb ik ook: 11% (50 stemmen)

Virtuele liefde: 89% (387 stemmen)

Soms is eczeem of een schimmel de oorzaak van wondjes op je vulvalippen. Maak je je hier zorgen om? Ga dan altijd naar een huisarts.

Wondjes kan ook een teken zijn van stress of een coping van emoties om aan je vulvalippen te krabben, waardoor er kleine wondjes ontstaan die je telkens weer openmaakt. Probeer eens je vulva in plaats daarvan liefdevol te masseren (niet elke aanraking hoeft seksueel te zijn).

“Heb jij ook dat je wel eens begint te huilen tijdens of na een orgasme?’’

Heb ik ook: 52% (290 stemmen)

Virtuele liefde: 48% (273 stemmen)

Een orgasme is een fysieke en mentale ontlading waarbij er verschillende emoties vrij kunnen komen. Soms hebben deze emoties helemaal niets met de seks of situatie te maken, soms wel. Wetenschappelijk/biologisch gezien heeft dit te maken met de piek aan het hormoon oxytocine waardoor gevoelens beter waargenomen kunnen worden.

Shayna is er persoonlijk van overtuigd dat seksuele energie ontzettend helend kan werken. Het is niet voor niks dat er hele stromingen zijn die deze energie gecontroleerd omzetten voor bijvoorbeeld het vergroten van levensenergie, traumaverwerking en het voorhouden van reflectieve spiegels (zonder dat je daarvoor daadwerkelijk penetratieve seks hoeft te hebben).

“Heb jij ook wel eens oud bloed of vlekjes bloed waardoor je niet precies weet wanneer je menstruatie is gestart?’’

Heb ik ook: 46% (216 stemmen)

Virtuele liefde: 54% (252 stemmen)

Deze vlekjes bloed worden spotting genoemd. Je menstruatie start vanaf het moment dat je helder (donker)rood, vloeiend bloedverlies hebt. Spotting, of dit nu oud bruin bloed is of een andere kleur, is nog niet het begin van een nieuwe cyclus en je inner winter.

Wil je precies weten hoe jij je cyclus kan bijhouden, wanneer je menstruatie begint en in welk innerlijk seizoen je zit? Neem dan een kijkje bij het e-book Cyclus Tracken.

“Heb jij ook dat jouw menstruatiecyclus synchroon loopt met die van jouw huisgenoten of mensen waar je veel tijd mee doorbrengt?’’

Heb ik ook: 46% (193 stemmen)

Virtuele liefde: 54% (225 stemmen)

Menstruatiesychronisatie is voor het eerst onderzocht in 1971, waarbij er werd aangetoond dat menstrueerders die veel tijd samen doorbrachten gemiddeld 2 dagen naar elkaar toeschoven in hun cycli. Echter werd de uitkomst van dit onderzoek in 1990 toegeschreven aan toeval. Tot op heden is de menstruatiesychronisatie wetenschappelijk (nog) niet bewezen.

“Heb jij ook dat geen van alle (hormonale) anticonceptie vormen goed voelt waardoor je kiest voor geen?’’

Heb ik ook: 63% (268 stemmen)

Virtuele liefde: 37% (156 stemmen)

In de online cursus Cyclisch Leven zit een volledige masterclass waarin we ingaan op alle mogelijke anticonceptiemethodes, zowel hormonaal als hormoon-vrij. Door deze volledige onafhankelijke informatie kun je je eigen keuze baseren. Mocht je hormonale anticonceptie kiezen, leer je ook precies hoe je je lichaam kan ondersteunen met bijvoorbeeld vitamine en mineralen die door de synthetische hormonen worden onttrokken.

“Heb jij ook dat je alleen kan klaarkomen wanneer je alleen bent en dus niet met een partner erbij?’’

Heb ik ook: 20% (82 stemmen)

Virtuele liefde: 80% (326 stemmen)

Opwinding en orgasmes is zoveel meer dan alleen fysieke aanraking. Je brein en mentale opwinding spelen hierin een grote rol. Met een partner erbij kan het bijvoorbeeld lastiger zijn je te concentreren en/of compleet los te laten en angsten en onzekerheden los te laten.

In de online cursus Sensueel Genot gaan we dieper in op zowel de fysieke als mentale kant van genot. Alleen of met een partner.

“Heb jij ook gevoelige borstel/tepels rondom je ovulatie?’’

Heb ik ook: 66% (242 stemmen)

Virtuele liefde: 34% (127 stemmen)

Je borsten zijn erg gevoelig voor hormonale veranderingen. De grootste veranderingen in je hormonen vinden plaats vlak na je eisprong en tijdens je menstruatie. Dit zijn dus ook de momenten in je cyclus dat je borsten gevoeliger, of soms zelfs pijnlijk kunnen zijn.

“Heb jij ook een extreem vette T-zone waar al na 2-3 uur kleine druppeltjes vet op de poriën liggen?’’

Heb ik ook: 20% (58 stemmen)

Virtuele liefde: 80% (234 stemmen)

De huid reageert vaak sterk op de gezondheid van je hormoonhuishouding en darmflora. Een orthomoleculair therapeut of hormooncoach kan je daarom ook bij de huidklachten goed begeleiden om de oorzaak van binnenuit aan te pakken.

“Heb jij ook heftige rugklachten vlak voor de menstruatie?’’

Heb ik ook: 61% (198 stemmen)

Virtuele liefde: 39% (127 stemmen)

Ongeveer 10% van de menstrueerders ervaart hevige rugklachten rondom de menstruatie. Onderzoek toont aan dat deze mensen vaak hogere levels prostaglandines hebben (de hormonen die verantwoordelijk zijn voor het samentrekken van de baarmoeder). Deze hormonen verslappen tevens ook de steunbanden rondom de heupen en wervels, waardoor de onderrug lichtjes kan inzakken.

Het versterken van de rug en buikspieren kan verlichting geven. Een andere aanpassing die kan helpen is het verminderen van ‘verkeerde’ prostaglandines in je voedingspatroon. Het verminderen van je inname van dierlijk vet, alcohol en cafeïne. Wil je hier nu meer over weten? Meld je dan aan voor de online cursus Cyclisch Leven!

“Heb jij ook een stekende pijn in je onderbuik tijdens de seks?’’

Heb ik ook: 45% (116 stemmen)

Virtuele liefde: 55% (144 stemmen)

Allereerst: Pijn hoort nooit bij de seks (tenzij dit met volledige consent is bij bijvoorbeeld BDSM) en is dus niet iets waar je even doorheen moet bijten.

Een stekende pijn kan o.a. komen doordat je (onbewust) je bekkenbodemspieren aangespannen hebt, je nog niet opgewonden genoeg was voor de penetratie of je penetratie te diep is waardoor deze tegen je baarmoedermond komt aankomt. Overige medische oorzaken zijn cystes, kantelingen of vergroeiingen.

Praat hierover met je bedpartner, probeer een ander standje of wacht tijdens de seks iets langer voordat je overgaat op penetratie. Blijft de pijn of maak je je zorgen, ga dan altijd naar een arts.

Ben je benieuwd naar de andere vragen, zou je er zelf een in willen sturen of wil je de andere vragen beantwoorden tijdens de heb jij ook maandag? Volg dan de Instagram community van emVROUWerment.

Deel deze blog!