september 24, 2021

Pijn bij penetratie?

Ben jij benieuwd hoeveel mensen last hebben van pijn bij penetratie, een analyse uitvoeren op hun afscheiding of zich schuldig voelen over de tijd dat het duurt om een orgasme te bereiken?

Elke maandag behandelen we ‘heb jij ook…’ vragen in de story’s op Instagram. Volgers sturen hun (anonieme) vraag in. Iedereen kan in een poll de vraag beantwoorden met ‘heb ik ook’ of ‘virtuele liefde’. Virtuele liefde wordt gebruikt als aanduiding dat je niet ervaart wat de vraagstelling benoemd, maar wel (virtuele) liefde stuurt naar de vraagsteller toe.

De meest opvallende vragen en uitkomsten worden meegenomen en toegelicht in deze blog.

“Heb jij ook dat je jezelf tijdens seks lange tijd ondergeschikt hebt gemaakt aan het genot van de man ?”

Heb ik ook: 71% (270 stemmen)

Virtuele liefde: 29% (111 stemmen)

Onze maatschappij en de pornografische cultuur leert vrouwen/menstrueerders dat we altijd maar pleasend moeten zijn, voornamelijk op seksgebied.

Het feit dat de clitoris pas sinds dit jaar in de biologieboeken staat zegt behoorlijk veel over hoe het genot van een vulva is achtergesteld in onze maatschappij.

Er wordt nog steeds niet gesproken over onderwerpen zoals vrouwelijke ejaculatie (squirten), terwijl er openlijk gesproken wordt over het orgasme van een lichaam met een penis.

“Heb jij ook dat je de dagen voor je inner winter (menstruatie) wat urine verliest?”

Heb ik ook: 23% (73 stemmen)

Virtuele liefde: 77% (238 stemmen)

Door de flinke afname van het hormoon oestrogeen ontspannen de sluitspieren in je lichaam. Zo ook de sluitspieren van de blaas.

Je baarmoeder neemt in de loop van je cyclus gewicht en grootte toe. Je baarmoeder kan dus net voor of tijdens de inner winter (menstruatiefase) tegen de blaas aandrukken.

“Heb jij ook dat je penetratie soms te diep gaat waardoor je felle steken krijgt in je onderbuik?

Heb ik ook: 74% (245 stemmen)

Virtuele liefde: 26% (86 stemmen)

Grote kans dat deze pijn bij penetratie komt doordat de penetratie tegen je baarmoedermond (onderkant van je baarmoeder) aankomt.

Dit kan verschillende oorzaken hebben zoals een lage baarmoedermond door de fase van je cyclus (hierover leer je meer in de cursus Cyclisch leven). Een andere oorzaak kan zijn dat je te vroege penetratie (voordat je lichaam opgewonden genoeg is) hebt. Te vroege penetratie kan er voor zorgen dat de baarmoedermond nog niet voldoende is terug getrokken om ruimte te maken voor de penetratie.

Een derde oorzaak kan zijn dat het object van penetratie langer is dan jouw vaginakanaal, het kan helpen om een ander standje te proberen of minder diep te stoten.

Onthoud wel dat pijn bij seks nooit normaal is of er nou eenmaal bij hoort. Communiceer met je bedpartner en ga bij zorgen naar een arts.

“Heb jij ook dat je je schuldig voelt dat het krijgen van een orgasme lang duurt?”

Heb ik ook: 69% (269 stemmen)

Virtuele liefde: 31% (119 stemmen)

Het is belangrijk dat je je tijd neemt en zelf mag aangeven wat je nodig hebt om dit orgasme te bereiken. Bij de een duurt het wat langer om een orgasme te krijgen dan de ander en dit is oke!!

“Heb jij ook moeite met het inbrengen van een menstruatiecup?”

Heb ik ook: 39% (124 stemmen)

Virtuele liefde: 61% (198 stemmen)

Soms helpt het om de cup een beetje nat te maken, even over de vulvalippen te aaien (je vagina laten weten dat er iets ingebracht gaat worden) of zelfs een klein beetje glijmiddel te gebruiken. Verder is het belangrijk dat je ontspannen bent wanneer je de cup inbrengt. Wanneer jij met gespannen spieren de cup probeert in te brengen, zal dit hoogstwaarschijnlijk meer moeite kosten.

“Heb jij ook dat aan het einde van de dag je string een beetje nat en bruinkleurig is tussen je billen?”

Heb ik ook: 51% (180 stemmen)

Virtuele liefde: 49% (172 stemmen)

Dit kan komen door verschillende oorzaken zoals ontlasting, zweet, urineverlies en vaginale afscheiding. Je zou bij een toiletbezoek gebruik kunnen maken van vochtig toiletpapier om er voor te zorgen dat er geen ontlasting meer rond de anus zit die anders in je onderbroek of string komt.

opgezwollen schaamlippen

“Heb jij ook (extreem) opgezwollen en rode binnenste vulvalippen na het masturberen met een vibrator?”

Heb ik ook: 41% (103 stemmen)

Virtuele liefde: 59% (149 stemmen)

Tijdens opwinding zal de vulva opzwellen en kunnen de vulvalippen roder kleuren. Dit komt door de toegenomen doorbloeding. Een vibrator kan door de sterke vibraties de doorbloeding sneller of meer laten toenemen.

Mochten je vulvalippen ook buiten de opwinding opgezwollen zijn en gaat dit gepaard met jeuk of andere klachten, dan kan er sprake zijn van een (schimmel)infectie.

“Heb jij ook dat je soms een analyse uitvoert over het slijm (vaginale afscheiding) op het wc papiertje?”

Heb ik ook: 85% (296 stemmen)

Virtuele liefde: 15% (51 stemmen)

Super goed om dit geregeld te doen! Je vaginale afscheiding zoals cervix slijm en menstruatiebloed zegt veel over je cyclus, hormonale en algehele gezondheid.

Als het aan ons ligt zouden we hier tijdens biologielessen op de middelbare school al uitleg over krijgen! Ben je benieuwd wat de verschillende vaginale afscheiding zegt over de fasen van je menstruatiecyclus? Koop dan het e-book ‘Cyclus Tracken’!

“Heb jij ook dat je schaamte, paniek en/of verdriet voelt na een orgasme?”

Heb ik ook: 38% (136 stemmen)

Virtuele liefde: 62% (223 stemmen)

Een orgasme is zowel fysiek als mentaal een ‘ontlading’. Shayna beschrijft het vaak alsof bij een orgasme je alle irrationele gedachten, oordelen en mentale blokkades die wij hebben verdwijnen. Je denkt even niet na over hoe je lichaam kronkelt, geluid maakt, hoe je je zou moeten gedragen etc. Dit betekent ook dat je even geen blokkades hebt als het gaat om deze emoties.

Emoties die je hebt gekoppeld aan het ervaren van een orgasme (bijvoorbeeld schaamte omdat je vroeger niet geleerd hebt dat jouw genot er mag zijn) en emoties die vast zitten in je lichaam (van enkele dagen terug tot emoties die al jaren oude zijn) kunnen er hierdoor uitkomen.

Kortom: het is heel normaal als je ook een emotionele ontlading voelt tijdens of na een orgasme. Of je hier nou een positieve of negatieve label opplakt, het mag er zijn. Er zijn zelfs verschillende stromingen die seksuele energie en ontlading gebruiken om oude emoties/ trauma’s die vast zitten in het lichaam te bevrijden.

haargroei anticonceptiepil

“Heb jij ook donkerder, dikker en meer haargroei op je lichaam na het stoppen met hormonale anticonceptie?

Heb ik ook: 33% (68 stemmen)

Virtuele liefde: 67% (140 stemmen)

Onze hormonen spelen een grote rol in onze lichaamsbeharing. Zo kan je met PCOS last hebben van overbeharing. Wanneer je stopt met hormonale anticonceptie moet je lichaam weer wennen aan het zelf aanmaken van je natuurlijke geslachtshormonen. Dit kan tijdelijk even ‘doorslaan’ waardoor je hormonale klachten kan ervaren. Helaas kan dit in sommige gevallen het tot wel anderhalf jaar duren voordat deze klachten zijn verholpen. Het kan helpen door levensaanpassingen te maken (zoals wordt uitgelegd in de cursus Cyclisch Leven of in het boek ‘beyond the pill’).

 

Ben je benieuwd naar de andere vragen, zou je er zelf een in willen sturen of wil je de andere vragen beantwoorden tijdens de heb jij ook maandag? Volg dan de Instagram community van emVROUWerment.

Deel deze blog!