november 5, 2021

Grotere borsten tijdens je menstruatie

Herken jij ook dat je ’s nachts wakker kunt worden van de menstruatiekrampen, een pauze dag in je menstruatie hebt of merkt dat je borsten groter zijn tijdens je menstruatie?

Elke maandag behandelen we ‘heb jij ook…’ vragen in de story’s op Instagram. Volgers sturen hun (anonieme) vraag in. Iedereen kan in een poll de vraag beantwoorden met ‘heb ik ook’ of ‘virtuele liefde’. Virtuele liefde wordt gebruikt als aanduiding dat je niet ervaart wat de vraagstelling benoemd, maar wel (virtuele) liefde stuurt naar de vraagsteller toe.

De meest opvallende vragen en uitkomsten worden meegenomen en toegelicht in deze blog.

“Heb jij ook dat je jezelf (ook na het douchen) onaangenaam vindt ruiken tijdens de inner winter (menstruatie)?”

Heb ik ook: 59% (218 stemmen)

Virtuele liefde: 41% (151 stemmen)

Onze hormonen hebben grote invloed op onze lichaamsgeur en ons reukvermogen. Houd de Instagram in de gaten want hier komt binnenkort een Instagram post over online!

“Heb jij ook een pauze dag in je menstruatie, waarin je dus geen bloed verliest?”

Heb ik ook: 49% (186 stemmen)

Virtuele liefde: 51% (190 stemmen)

Het is veelvoorkomend dat de inner winter (menstruatie) op het einde één dag kent met vrijwel geen of slechts licht bloedverlies. De dag hierna kan weer volgen met vloeiend bloedverlies.

“Heb jij ook vaginisme waarbij je geen seks kunt hebben door verkramping?”

Heb ik ook: 10% (38 stemmen)
Virtuele liefde: 90% (326 stemmen)

Een tijdje geleden was Shayna te gast in de podcast van @healingpainful.sex. Zij is (ervarings)deskundige op dit gebied.

Het is belangrijk om te weten dat pijn tijdens de seks niet iets is waar je ‘even doorheen moet bijten’. Vaginisme is niet iets waar je maar mee moet leven, hier kun je iets aan doen!

“Heb jij ook dat je ’s nachts wakker kunt worden van menstruatiekrampen?”

Heb ik ook: 47% (193 stemmen)
Virtuele liefde: 53% (214 stemmen)

Onze hormonen hebben invloed op onze slaapcyclus, bijvoorbeeld op hoe diep je slaapt en ook je dromen. Zelfs een lichte pijn kan je hierdoor sneller laten ontwaken. Wil je meer weten over dit onderwerp, lees dan de blog ‘hormoon dromen’.

“Heb jij ook dat je je beter voelt sinds je hormoonspiraal er uit is?”

Heb ik ook: 37% (100 stemmen)

Virtuele liefde: 63% (171 stemmen)

De hormoonspiraal geeft kleine hoeveelheden synthetische hormonen af. Deze beïnvloeden je natuurlijke hormoonaanmaak. Elke vorm van hormonale anticonceptie heeft daardoor (kans op) bijwerkingen en zal je lichaam onttrekken van essentiële vitamines en mineralen.

Het is dus niet zo gek dat veel menstrueerders zich een stuk beter voelen na het stoppen met hormonale anticonceptie. Wel is hierbij belangrijk dat je je natuurlijke hormonen in balans brengt/houdt. Wanneer je al een hormonale disbalans van jezelf hebt, kan hormonale anticonceptie als een soort tijdelijke pleister voor klachten werken.

“Heb jij ook dat je inner herfst en winter (fase na de ovulatie tot eind menstruatie) gevoelsmatig lang duren (inclusief moodswings)?”

Heb ik ook: 72% (195 stemmen)

Virtuele liefde: 28% (75 stemmen)

Wanneer je een leuke tijd hebt, gaat de tijd sneller. Wanneer je iets niet leuk of vervelend vindt, lijkt iets ook langer te duren. Zo werkt het ook in de menstruatiecyclus.

Wanneer je last hebt van een disbalans met bijbehorende klachten zoals moodswings, zal deze fase van je cyclus waarschijnlijk (onbewust) als minder leuk worden ervaren. Gevoelsmatig lijkt het daardoor langer te duren.

Shayna heeft jarenlang een hekel gehad aan de week voor haar menstruatie (mede door heftige psychische en fysieke klachten). Ondertussen is zij nu dol op deze fase. Ze is door cyclisch te gaan leven gaan inzien hoeveel kracht er in deze fasen schuilt.

Het is een kwestie van je lichaam in haar cyclische natuur (weer) leren kennen, weer te leren samenwerken met haar in plaats van tegen haar. Dit begint allemaal met kennis over je eigen lichaam.

“Heb jij ook veranderende borsten tijdens de menstruatie?”

Heb ik ook: 73% (354 stemmen)
Virtuele liefde: 27% (128 stemmen)

Gedurende onze menstruatiecyclus veranderen onze borsten door de fluctuaties in hormonen. Onze melkklieren die zich in je borsten bevinden zijn hier heel gevoelig voor. Soms kun je tot wel een cup maat verschil merken! Je borsten kunnen bijvoorbeeld voller, meer gelift, gevoeliger of geven een klein beetje tepelafscheiding af in bepaalde fasen van je cyclus. Er kan sprake zijn van een hormonale disbalans bij zeer gevoelige borsten of tepelafscheiding.

“Heb jij ook dat je steeds even moet zoeken naar de ingang van de vagina tijdens seks?

Heb ik ook: 47% (208 stemmen)

Virtuele liefde: 53% (229 stemmen)

Iedereen hun vulva en vagina is anders. Sommige hebben bijvoorbeeld een kleinere opening (zegt overigens niks over hoe ‘strak’ je bent) of het vaginakanaal staat net in een andere ‘hoek’.

Bij voldoende seksuele opwinding zal de vagina licht open komen te staan. Het kan helpen om vanaf de clitoris hoed/glans (het clitoristopje boven in de vulva) naar beneden te glijden tot de vagina ingang. Meestal is het zo gemakkelijker om tot penetratie over te gaan.

“Heb jij ook dat je tijdens de eisprong (inner zomer fase) je erg goed voelt (zowel op seksueel gebied, als het dagelijks leven)?”

Heb ik ook: 68% (263 stemmen)

Virtuele liefde: 32% (126 stemmen)

Dit heeft allemaal te maken met het hormoon oestrogeen. Dit hormoon, samen met wat andere hormonen, piekt tijdens de inner zomer. Dit kan ervoor zorgen dat je meer zin hebt in seks, sneller tot een orgasme komt, meer zelfvertrouwen hebt, meer behoefte hebt aan sociale contacten en meer risico durft te nemen. Je zit dus meer in je masculiene energie.

Ben je benieuwd naar de andere vragen, zou je er zelf een in willen sturen of wil je de andere vragen beantwoorden tijdens de heb jij ook maandag? Volg dan de Instagram community van emVROUWerment.

Deel deze blog!